Maingain reageerde in het programma 'Grand Oral' op La Première-RTBF in samenwerking met Le Soir op de snelle regeringsvormingen in zowel Wallonië, Brussel als Vlaanderen. PS en CDH willen samen coalities vormen in Wallonië en Brussel. In Brussel nemen ze er het FDF bij. N-VA en CD&V onderhandelen vanaf dinsdag over een Vlaamse regering.

Terughoudendheid 'is tijdelijk'

De vorming van de Brusselse regering is momenteel echter geblokkeerd door de terughoudendheid van CD&V en Open VLD, die hun Brusselse afdelingen terugfloten na hun engagement om een regering te vormen met de Franstalige tripartite PS-FDF-CDH. Die terughoudendheid heeft te maken met de aanwezigheid van het FDF in die constructie.

Maingain denkt echter niet dat PS en CDH zijn partij in Brussel willen dumpen op vraag van een Vlaamse partij om een federale coalitie zonder de N-VA te kunnen vormen. De FDF-voorzitter beschouwt die terughoudendheid bovendien als zijnde 'van tijdelijke aard'.

'Dat zou betekenen dat PS en CDH moeten toegeven dat de meerderheden in Brussel en in Namen worden beslist door een Vlaamse partij. Dat zou geen schande voor mij zijn. Zij moeten weten wat ze doen, maar ik geloof niet dat ze zoiets zouden doen.'

N-VA

Het belangrijkste gevolg van de aankondiging van de Franstalige coalities is volgens Maingain 'dat de N-VA op federaal niveau schaakmat is gezet.'

'Misschien hebben de Vlaamse partijen die veeleer speculeerden op een federale regering mét N-VA of hoopten de N-VA zelf te dumpen, nu ontdekt dat het de Franstaligen zijn die hen buitenspel hebben gezet. Dat is goed voor de stabiliteit van het land en voor de toekomst van de regio's.' (Belga/KVDA)

Maingain reageerde in het programma 'Grand Oral' op La Première-RTBF in samenwerking met Le Soir op de snelle regeringsvormingen in zowel Wallonië, Brussel als Vlaanderen. PS en CDH willen samen coalities vormen in Wallonië en Brussel. In Brussel nemen ze er het FDF bij. N-VA en CD&V onderhandelen vanaf dinsdag over een Vlaamse regering.Terughoudendheid 'is tijdelijk'De vorming van de Brusselse regering is momenteel echter geblokkeerd door de terughoudendheid van CD&V en Open VLD, die hun Brusselse afdelingen terugfloten na hun engagement om een regering te vormen met de Franstalige tripartite PS-FDF-CDH. Die terughoudendheid heeft te maken met de aanwezigheid van het FDF in die constructie.Maingain denkt echter niet dat PS en CDH zijn partij in Brussel willen dumpen op vraag van een Vlaamse partij om een federale coalitie zonder de N-VA te kunnen vormen. De FDF-voorzitter beschouwt die terughoudendheid bovendien als zijnde 'van tijdelijke aard'.'Dat zou betekenen dat PS en CDH moeten toegeven dat de meerderheden in Brussel en in Namen worden beslist door een Vlaamse partij. Dat zou geen schande voor mij zijn. Zij moeten weten wat ze doen, maar ik geloof niet dat ze zoiets zouden doen.' N-VA Het belangrijkste gevolg van de aankondiging van de Franstalige coalities is volgens Maingain 'dat de N-VA op federaal niveau schaakmat is gezet.''Misschien hebben de Vlaamse partijen die veeleer speculeerden op een federale regering mét N-VA of hoopten de N-VA zelf te dumpen, nu ontdekt dat het de Franstaligen zijn die hen buitenspel hebben gezet. Dat is goed voor de stabiliteit van het land en voor de toekomst van de regio's.' (Belga/KVDA)