Links beweert graag dat N-VA'ers verdoken Vlaams Belangers zijn. Stoort u zich ook aan zulke uitspraken, meneer Coddens?

Coddens: Het is niet mijn gewoonte om me te verliezen in zulke discussies. Ik doe aan politiek om resultaten te boeken. Het is ondertussen bewezen dat politici die altijd ruzie zoeken de boemerang in hun gezicht terugkrijgen. Ik wil mensen verbinden. Ik ben ervan overtuigd dat dit de enige juiste manier is om aan politiek te doen.

Duchateau: Van jou persoonlijk geloof ik dat, Rudy. Maar jouw partij is daar de voorbije decennia absoluut niet mee bezig geweest. Het is de N-VA die mensen heeft proberen te verbinden. Het is onder druk van onze partij dat Vlaanderen werk heeft gemaakt van een integratiebeleid, en het is Geert Bourgeois (N-VA) die dat als minister ernstig heeft uitgewerkt. Wat horen we van SP.A'ers? Als minister Liesbeth Homans (N-VA) aan mensen die in een sociale woning wonen vraagt om Nederlands te leren, protesteren ze en stemmen ze daartegen. Terwijl het de logica zelve is. Nieuwkomers hoeven geen Hugo Claus te lezen, maar ze moeten toch minstens met hun buren kunnen praten?

Het zou mij plezieren als N-VA'ers even fel waren tegen racisten als tegen allochtonen

Rudy Coddens

Coddens: Ik ben daar zelf een voorstander van, maar N-VA'ers drukken zich graag een tikkeltje forser uit. Moeten nieuwkomers ook de Vlaamse Leeuw kunnen zingen? Die indruk krijg ik soms.

Duchateau: Niet alles op flessen trekken, Rudy. Als wij het over integratie hebben, hebben we het niet over bloemkool met bechamelsaus. Er zijn een aantal normen en waarden waar wij niet op toegeven: de gelijkheid van man en vrouw, de aanvaarding van andere seksuele geaardheid, en de scheiding van Kerk en Staat. Alleen daarrond kunnen we mensen verbinden, maar jouw partij is daar nooit echt in geïnteresseerd geweest.

Coddens: Is het niet tolereren van racisme en discriminatie ook een van onze normen en waarden? Wat doen jullie daar dan aan? Het zou mij plezieren als N-VA'ers even fel waren tegen racisten als tegen allochtonen.

Duchateau: Ik deel die bezorgdheid uiteraard, maar wij pakken dat niet zoals in Gent aan met praktijktests en anonieme enquêtes. Daarmee culpabiliseer je alleen maar de mensen. Racisten die op zo'n manier op de vingers worden getikt, graven zich gewoon dieper in.

Dat zou ook over allochtonen kunnen worden gezegd als ze horen wat N-VA'ers soms over hen zeggen.

Duchateau: Dat denk ik niet. We moeten inzetten op positieve projecten, en dat doet het Antwerpse stadsbestuur ook. Maar blijkbaar wil de SP.A radicalisering aanpakken met verbondenheid, en racisme met meer repressie.

Wij dachten dat de armoede dankzij Liesbeth Homans sinds kort aan het dalen was. Heeft ze dan ongelijk?

Duchateau: Mevrouw Homans heeft gezegd dat de armoede in Vlaanderen daalt. Dat klopt waarschijnlijk, maar in de grote steden neemt de armoede toe.

Coddens: Breek mij alstublieft de bek niet open over mevrouw Homans. Dan zitten we hier morgenvroeg nog.

Lees hier het volledige interview of vanaf 7/6 in Knack.

Links beweert graag dat N-VA'ers verdoken Vlaams Belangers zijn. Stoort u zich ook aan zulke uitspraken, meneer Coddens?Coddens: Het is niet mijn gewoonte om me te verliezen in zulke discussies. Ik doe aan politiek om resultaten te boeken. Het is ondertussen bewezen dat politici die altijd ruzie zoeken de boemerang in hun gezicht terugkrijgen. Ik wil mensen verbinden. Ik ben ervan overtuigd dat dit de enige juiste manier is om aan politiek te doen.Duchateau: Van jou persoonlijk geloof ik dat, Rudy. Maar jouw partij is daar de voorbije decennia absoluut niet mee bezig geweest. Het is de N-VA die mensen heeft proberen te verbinden. Het is onder druk van onze partij dat Vlaanderen werk heeft gemaakt van een integratiebeleid, en het is Geert Bourgeois (N-VA) die dat als minister ernstig heeft uitgewerkt. Wat horen we van SP.A'ers? Als minister Liesbeth Homans (N-VA) aan mensen die in een sociale woning wonen vraagt om Nederlands te leren, protesteren ze en stemmen ze daartegen. Terwijl het de logica zelve is. Nieuwkomers hoeven geen Hugo Claus te lezen, maar ze moeten toch minstens met hun buren kunnen praten?Coddens: Ik ben daar zelf een voorstander van, maar N-VA'ers drukken zich graag een tikkeltje forser uit. Moeten nieuwkomers ook de Vlaamse Leeuw kunnen zingen? Die indruk krijg ik soms.Duchateau: Niet alles op flessen trekken, Rudy. Als wij het over integratie hebben, hebben we het niet over bloemkool met bechamelsaus. Er zijn een aantal normen en waarden waar wij niet op toegeven: de gelijkheid van man en vrouw, de aanvaarding van andere seksuele geaardheid, en de scheiding van Kerk en Staat. Alleen daarrond kunnen we mensen verbinden, maar jouw partij is daar nooit echt in geïnteresseerd geweest.Coddens: Is het niet tolereren van racisme en discriminatie ook een van onze normen en waarden? Wat doen jullie daar dan aan? Het zou mij plezieren als N-VA'ers even fel waren tegen racisten als tegen allochtonen.Duchateau: Ik deel die bezorgdheid uiteraard, maar wij pakken dat niet zoals in Gent aan met praktijktests en anonieme enquêtes. Daarmee culpabiliseer je alleen maar de mensen. Racisten die op zo'n manier op de vingers worden getikt, graven zich gewoon dieper in.Dat zou ook over allochtonen kunnen worden gezegd als ze horen wat N-VA'ers soms over hen zeggen.Duchateau: Dat denk ik niet. We moeten inzetten op positieve projecten, en dat doet het Antwerpse stadsbestuur ook. Maar blijkbaar wil de SP.A radicalisering aanpakken met verbondenheid, en racisme met meer repressie.Wij dachten dat de armoede dankzij Liesbeth Homans sinds kort aan het dalen was. Heeft ze dan ongelijk?Duchateau: Mevrouw Homans heeft gezegd dat de armoede in Vlaanderen daalt. Dat klopt waarschijnlijk, maar in de grote steden neemt de armoede toe.Coddens: Breek mij alstublieft de bek niet open over mevrouw Homans. Dan zitten we hier morgenvroeg nog.