Veel OCMW's staan "sceptisch, terughoudend of zelfs weigerachtig" tegenover een gemeenschapsdienst voor leefloners. Dat blijkt volgens de kranten van Mediahuis uit een studie die minister van Maatschappelijke Integratie Willy Borsus (MR) bestelde bij de Karel de Grote Hogeschool en de Brusselse ­Université Saint-Louis.

Slechts een op de vijf OCMW's staat achter het idee van de gemeenschapsdienst, terwijl een op de vier tegen is. Ook bij de twijfelaars (38 procent) bestaat een duidelijke reserve. De OCMW's lijken zich vooral af te vragen wat de meerwaarde is van het stelsel.

Niet verplicht

Vrijwilligerswerk aanbieden kan nu al en er bestaan al vormen van gesubsidieerde tewerkstelling via het OCMW en binnen de sociale economie. Wanneer de gemeenschapsdienst binnen een voor-wat-hoort-wat­logica dwingend wordt, dan haken de OCMW's pas echt af.

Liefst 72 procent vindt dat zo'n gemeenschapsdienst niet verplicht mag worden en 60 procent is er tegen dat het niet naleven van de afspraken bestraft zou worden. (Belga/TE)

Veel OCMW's staan "sceptisch, terughoudend of zelfs weigerachtig" tegenover een gemeenschapsdienst voor leefloners. Dat blijkt volgens de kranten van Mediahuis uit een studie die minister van Maatschappelijke Integratie Willy Borsus (MR) bestelde bij de Karel de Grote Hogeschool en de Brusselse ­Université Saint-Louis. Slechts een op de vijf OCMW's staat achter het idee van de gemeenschapsdienst, terwijl een op de vier tegen is. Ook bij de twijfelaars (38 procent) bestaat een duidelijke reserve. De OCMW's lijken zich vooral af te vragen wat de meerwaarde is van het stelsel. Vrijwilligerswerk aanbieden kan nu al en er bestaan al vormen van gesubsidieerde tewerkstelling via het OCMW en binnen de sociale economie. Wanneer de gemeenschapsdienst binnen een voor-wat-hoort-wat­logica dwingend wordt, dan haken de OCMW's pas echt af. Liefst 72 procent vindt dat zo'n gemeenschapsdienst niet verplicht mag worden en 60 procent is er tegen dat het niet naleven van de afspraken bestraft zou worden. (Belga/TE)