Noël Slangen: ‘Kan me niet voorstellen dat Wouter Beke zijn partij naar de volgende verkiezingen leidt’

Wouter Beke (CD&V), 26 mei 2019. © ID
Michel Vandersmissen
Michel Vandersmissen Redacteur van Knack

De CD&V-voorzitter leed in zijn Limburg een grote nederlaag. ‘Ik vrees dat hij niet kan aanblijven’, zegt politiek analist Noël Slangen.

Volgens Noël Slangen zijn er in Limburg twee grote verliezers: ‘De N-VA heeft een derde van haar stemmen verloren vergeleken met de vorige nationale verkiezingen. En de CD&V heeft haar succes van de jongste gemeenteraadsverkiezingen niet kunnen bestendigen. De christendemocraten zijn sterk lokaal verankerd, maar dat speelt minder tijdens nationale verkiezingen. Dat bewijst nogmaals dat nationale en lokale verkiezingen niet te vergelijken zijn.’

Kan Wouter Beke dit overleven als CD&V-voorzitter?

Noël Slangen: Limburg was traditioneel een CD&V-bolwerk. Nu is de partij er nog maar de derde grootste, ondanks de aanwezigheid van nationaal voorzitter Beke. Zijn strategie heeft duidelijk gefaald. Hij wilde in het midden van het politieke bed liggen, maar het oogt daar redelijk leeg. Inzake voorkeurstemmen hebben Hilde Crevits in West-Vlaanderen en Wouter Beke in Limburg het nog redelijk gedaan, maar dat zegt meer over hun populariteit binnen de partij dan over de populariteit van de partij zelf.

Zijn strategie heeft duidelijk gefaald. Hij wilde in het midden van het politieke bed liggen, maar het oogt daar redelijk leeg.

Was het Bekes verkiezing te veel als voorzitter?

Slangen: Ja, maar dat kun je van alle voorzitters van de traditionele partijen zeggen. Dat is misschien zijn enige troost. Ik kan me echt niet voorstellen dat Beke over vijf jaar zijn partij naar de volgende Vlaamse verkiezingen zal leiden. En dat geldt volgens mij ook voor John Crombez, Gwendolyn Rutten en zelfs voor Bart De Wever.

De Open VLD deed het nog redelijk goed met Patrick Dewael en Lydia Peeters.

Slangen: In percentages misschien wel, maar niet in zetels. Je kunt evengoed zeggen dat de partij een kwart van haar zetels kwijt is. Misschien is de schade beperkt door een stuk verjonging die hier wel geslaagd is, zoals met Lydia Peeters. Ook in Hasselt behaalde de Open VLD een goed resultaat met Frank Dewael, zoon van Patrick.

Het valt op dat Vlaams Belang in Limburg meer kiezers heeft dan het Vlaamse gemiddelde.

Slangen: Daar heb ik geen echte verklaring voor, al zijn er in Limburg wel een paar kernen waar de partij al enkele verkiezingen zeer goed scoort, zoals in de vroegere mijngemeenten.

Verkeert de politiek in crisis?

Slangen: Dit is een wake-upcall voor de verliezers, en dat zijn er dit keer opvallend veel. Dat komt volgens mij vooral doordat ze zonder groot project of uitgesproken thema’s de campagne in zijn gegaan. Het ging er tijdens de debatten vooral over of de regering goed of slecht heeft gewerkt. Er werd geen toekomstproject, geen perspectief geboden.

Sneuvelt het cordon sanitaire rond Vlaams Belang?

Slangen: Dat cordon dateert al van 1989 en is nooit geactualiseerd. Wat toen is gezegd, geldt nu niet meer. Er is nog altijd geen enkele afzonderlijke partij die zelfs maar overweegt met Vlaams Belang samen te werken. Enkel de N-VA laat de deur op een kier door te zeggen dat er geluisterd zal worden, maar dan nog heb je een andere partij nodig om een meerderheid te vormen. Dat zie ik niet gebeuren. Het valt me op dat iedereen die zegt tegen het cordon te zijn, vindt dat de eigen partij het niet mag verbreken.

Wat nu?

Slangen: Veel hangt af van welke regering het eerst zal worden gevormd, de federale of de regionale. Maar ze zal altijd wel min of meer asymmetrisch zijn doordat er in Vlaanderen geen coalitie kan worden gesmeed zonder de N-VA.

Is er kans op vervroegde verkiezingen?

Slangen: Op Vlaams niveau kan dat niet en op federaal vlak denk ik niet dat de Waalse partijen staan te springen om opnieuw naar de stembus te gaan.

Partner Content