NMBS plaatst betonblokken aan 22 grote stations in afwachting van verkeerszuilen

13/04/18 om 10:05 - Bijgewerkt om 12:14

Bron: Belga

De NMBS plaatst aan de ingangen van 22 grotere stations in het land betonblokken in het kader van de beveiliging. Het is een preventieve ingreep bedoeld om de toegang tot de stations te bemoeilijken, bevestigt NMBS-woordvoerder Bart Crols.

NMBS plaatst betonblokken aan 22 grote stations in afwachting van verkeerszuilen

De ingang van station Brussel-Zuid, februari 2018 © Belga Image

Hij benadrukt dat er geen specifieke aanleiding of reden voor de ingreep is. De betonblokken zijn een voorlopige maatregel. De bedoeling is dat ze vervangen worden door verkeerszuilen.

De plaatsing van de betonblokken past in het kader van de veiligheidsmaatregelen die gebeuren in samenspraak met de overheden. Ze moeten voorkomen dat een voertuig een station kan binnenrijden.

'De beslissing werd al een tijdje gelegen genomen. De aanbesteding is nu in uitvoering. In het station Brussel-Zuid bijvoorbeeld zijn de betonblokken al een tijdje geplaatst', aldus Crols.

De NMBS wil de betonblokken uit eigen voorraad later dit jaar vervangen door verkeerszuilen die intrekbaar kunnen zijn. De openbare aanbesteding hiervoor loopt.

Het plan is om de verkeerszuilen ('bollards') vanaf het najaar te plaatsen. Daarvoor zijn allerlei werken noodzakelijk om de technische installaties aan te sturen. Deze maatregelen worden telkens met de lokale overheden besproken, aldus Crols.

Het totale budget van dit project bedraagt 1,6 miljoen euro. Vanuit de federale regering is hiervoor een budget voorzien.

Lees meer over:

Onze partners