Hij benadrukt dat er geen specifieke aanleiding of reden voor de ingreep is. De betonblokken zijn een voorlopige maatregel. De bedoeling is dat ze vervangen worden door verkeerszuilen.

De plaatsing van de betonblokken past in het kader van de veiligheidsmaatregelen die gebeuren in samenspraak met de overheden. Ze moeten voorkomen dat een voertuig een station kan binnenrijden.

'De beslissing werd al een tijdje gelegen genomen. De aanbesteding is nu in uitvoering. In het station Brussel-Zuid bijvoorbeeld zijn de betonblokken al een tijdje geplaatst', aldus Crols.

De NMBS wil de betonblokken uit eigen voorraad later dit jaar vervangen door verkeerszuilen die intrekbaar kunnen zijn. De openbare aanbesteding hiervoor loopt.

Het plan is om de verkeerszuilen ('bollards') vanaf het najaar te plaatsen. Daarvoor zijn allerlei werken noodzakelijk om de technische installaties aan te sturen. Deze maatregelen worden telkens met de lokale overheden besproken, aldus Crols.

Het totale budget van dit project bedraagt 1,6 miljoen euro. Vanuit de federale regering is hiervoor een budget voorzien.

Hij benadrukt dat er geen specifieke aanleiding of reden voor de ingreep is. De betonblokken zijn een voorlopige maatregel. De bedoeling is dat ze vervangen worden door verkeerszuilen. De plaatsing van de betonblokken past in het kader van de veiligheidsmaatregelen die gebeuren in samenspraak met de overheden. Ze moeten voorkomen dat een voertuig een station kan binnenrijden. 'De beslissing werd al een tijdje gelegen genomen. De aanbesteding is nu in uitvoering. In het station Brussel-Zuid bijvoorbeeld zijn de betonblokken al een tijdje geplaatst', aldus Crols. De NMBS wil de betonblokken uit eigen voorraad later dit jaar vervangen door verkeerszuilen die intrekbaar kunnen zijn. De openbare aanbesteding hiervoor loopt. Het plan is om de verkeerszuilen ('bollards') vanaf het najaar te plaatsen. Daarvoor zijn allerlei werken noodzakelijk om de technische installaties aan te sturen. Deze maatregelen worden telkens met de lokale overheden besproken, aldus Crols. Het totale budget van dit project bedraagt 1,6 miljoen euro. Vanuit de federale regering is hiervoor een budget voorzien.