Niqab-rellen Molenbeek aangestuurd door Sharia4UK?

Anjem Choudary © Reuters

Vanuit Londen riep Anjem Choudary, leider van Sharia4uk, via sms op tot ‘gepaste acties’ tegen de arrestatie van de Molenbeekse vrouw in niqab. Die arrestatie leidde tot rellen.

Vanuit Londen riep Anjem Choudary, leider van Sharia4uk, via sms op tot ‘gepaste acties’ tegen de arrestatie van de Molenbeekse vrouw in niqab. Die arrestatie leidde tot rellen.

Anjem Choudary, leider en bezieler van de in Groot-Brittannië verboden organisatie Sharia4uk riep donderdagavond 31 mei rond half negen zijn volgelingen op ‘gepast te reageren’ op wat de vrouw in niqab overkwam in Molenbeek. Dat deed hij in een sms, die terecht kwam bij de Belgische journalist Jan Stevens – die in ’s mans sms-lijst zit na een contact tussen beide heren.

‘Je was beter af in Guantanamo’

Anjem Choudary trekt stevig van leer tegen de Belgische politie in zijn sms’en: “De politie in België arresteerde vandaag een moslima die een niqab droeg, toen ze het huis van haar ouders verliet. Ze brachten haar daarna naar het politiekantoor kleedden haar uit voor andere mannen en zeiden dat ze beter af was in Guantanamo. De mannen sloegen haar en ze is nu in het ziekenhuis. Dit is democratie en vrijheid in actie. Moslims zullen gepast reageren, voor meer informatie bel XXX (nummer bekend bij redactie).

‘Choudary is Belkacems grote voorbeeld’

Volgens Jan Stevens kan het best dat Fouad Belkacem, die prominent het woord nam en in beeld kwam bij de rellen in Molenbeek, aangestookt is door Choudary: “Voor Belkacem is Choudary zijn grote voorbeeld. Choudary houdt vanuit Groot-Brittannië, waar zijn organisatie trouwens verboden is, de touwtjes strak in handen. Hij indoctrineert, coördineert en beveelt wereldwijd de Sharia4-groeperingen.”

Choudary is alvast goed in het opstoken van mensen, weet Stevens, die regelmatig sms’jes krijgt van de man. “Hij roept vaak op te betogen. Belkacem is een zijn volgelingen die naar hem luisteren.”

In een vorig leven heette advocaat Choudary, een Brit van Pakistaanse afkomst, nog Andy. “Tijdens zijn rechtenstudies bouwde hij een reputatie op als womanizer en gretig gebruiker van cider, cannabis en LSD,” weet Stevens nog.

Discussie over politiegeweld

Over het gebruikte geweld op het politiekantoor heerst discussie tussen de politie en Sharia4Belgium. Politiewoordvoerder Johan Berckmans liet in De Morgen optekenen dat Belkacem zijn eigen verhaal maakt van de feiten: “Hij slaat werkelijk alles door elkaar slaat. Ach, te gek voor woorden.”

In diezelfde krant verdedigt Belkacem zich tegen die beschuldiging door te zeggen dat de politie iets te verbergen heeft: “Waarom intimideert de politie en het Comité P onze zuster (de vrouw in niqab, red.)? Omdat ze iets te verbergen hebben.”

Simon Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content