Waakzaamheid is geboden dit weekend vanwege de voorspelde regenval. Dat zegt de Waalse directie van de waterwegen (Direction générale des Voies hydrauliques) op haar website.

'Afvloeiing van regenwater, verzadiging van drainagenetwerken en overstroming van kleine rivieren kunnen optreden', zegt de directie. 'De komende 24 uur kunnen de voorspellingen verfijnd worden.'

'Rekening houdend met de schade van het noodweer van 14 en 15 juli, zal de normale afvloeiing van het regenwater verstoord zijn en kunnen er lokaal overstromingen plaatsvinden, zelfs op ongewone plaatsen.'

Voor de grotere waterwegen geldt dat lokale overstromingen mogelijk zijn. De hoeveelheid neerslag die door het KMI voorspeld wordt, is echter niet voldoende om grote overstromingen te veroorzaken, klinkt het nog.

Het KMI benadrukt dat de cellen met de zwaarste neerslagintensiteit zich zullen voordoen in kleinere gebieden en minder lang zullen duren dan vorige week. Toch is plaatselijke wateroverlast waarschijnlijk. In de hoofdstad en in de provincies Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, Luik, Namen, Luxemburg en Waals-Brabant is code oranje afgekondigd: daar zullen de zwaarste buien plaatsvinden.

In Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Henegouwen kunnen zich plaatselijk felle onweders voordoen: voor die provincies heeft het KMI code geel afgekondigd. De waarschuwing geldt van 14 uur zaterdagmiddag tot 3 uur 's nachts.

Waakzaamheid is geboden dit weekend vanwege de voorspelde regenval. Dat zegt de Waalse directie van de waterwegen (Direction générale des Voies hydrauliques) op haar website.'Afvloeiing van regenwater, verzadiging van drainagenetwerken en overstroming van kleine rivieren kunnen optreden', zegt de directie. 'De komende 24 uur kunnen de voorspellingen verfijnd worden.' 'Rekening houdend met de schade van het noodweer van 14 en 15 juli, zal de normale afvloeiing van het regenwater verstoord zijn en kunnen er lokaal overstromingen plaatsvinden, zelfs op ongewone plaatsen.' Voor de grotere waterwegen geldt dat lokale overstromingen mogelijk zijn. De hoeveelheid neerslag die door het KMI voorspeld wordt, is echter niet voldoende om grote overstromingen te veroorzaken, klinkt het nog.Het KMI benadrukt dat de cellen met de zwaarste neerslagintensiteit zich zullen voordoen in kleinere gebieden en minder lang zullen duren dan vorige week. Toch is plaatselijke wateroverlast waarschijnlijk. In de hoofdstad en in de provincies Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, Luik, Namen, Luxemburg en Waals-Brabant is code oranje afgekondigd: daar zullen de zwaarste buien plaatsvinden. In Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Henegouwen kunnen zich plaatselijk felle onweders voordoen: voor die provincies heeft het KMI code geel afgekondigd. De waarschuwing geldt van 14 uur zaterdagmiddag tot 3 uur 's nachts.