Het gaat om een voorstel dat door de N-VA op de onderhandelingstafel werd gelegd, zo melden de kranten De Tijd en Het Laatste Nieuws. De maatregel zou dit keer niet iedereen treffen, maar enkel gelden voor pensioenen en werkloosheidsuitkeringen en voor de lonen van ambtenaren. Die zouden door de hoge inflatie normaal gezien volgend jaar met twee procent stijgen. Een indexsprong zou een besparing van 430 miljoen euro opleveren, aldus de kranten.

In een reactie op de nieuwe begrotingscijfers zei Herman Matthijs, hoogleraar publieke financiën aan de universiteiten van Gent en Brussel, vorige week aan Knack.be al dat hij verwachtte dat het voorstel van een nieuwe indexsprong op de tafel van de federale regering zou belanden.

Kritiek

N-VA, MR, CD&V en Open VLD voerden deze legislatuur al eens een indexsprong door, waardoor de lonen een keer niet de stijging van de levensduurte volgden. Dat lokte een storm van sociaal protest uit, waar ook de nationale vakbondsbetoging van vandaag bij mag gerekend worden. Of het effectief tot een nieuwe indexsprong zal komen, is nog maar zeer de vraag. Vooral voor CD&V is dat een moeilijk te slikken pil.

Meryame Kitir, Belga Image
Meryame Kitir © Belga Image

Oppositiepartij Groen wil er alvast niet van weten. 'Dit lijkt wel een provocatie. Net op de dag dat duizenden mensen op straat komen om te betogen voor een rechtvaardiger beleid, wil N-VA de inspanning opnieuw afwentelen op de werknemers en gezinnen. No way. Deze mensen hebben al voldoende inspanningen geleverd', zegt Kamerfractieleider Kristof Calvo. 'De index is geen luxeproduct, het is een beschermingsmechanisme,' aldus nog Calvo. 'Het beschermt mensen tegen de stijgende prijzen en garandeert dat hun inkomen ook volgende maand nog voldoende zal zijn om de rekeningen te betalen. En dat is meer dan ooit nodig, met al die extra facturen van de federale en de Vlaamse regering'.

Ook de SP.A reageert ontzet. 'De gezinnen, alleenstaanden en zelfstandigen hebben de voorbije twee jaar al fors moeten inleveren met een indexsprong en verschillende factuurverhogingen. En we moeten met z'n allen gaan werken tot 67 jaar. Deze regering zou de inspanningen compenseren. Iedereen zou 100 euro krijgen, weet u nog?', sneert fractieleidster Meryame Kitir. Zij hoopt dat CD&V zich zal dwars leggen.

Wat de regering volgens sp.a wel zouden moeten doen, "is ervoor zorgen dat iedereen in dit land correct zijn belastingen betaalt'. 'Dat deze regering eerst het geld haalt bij bedrijven en vermogenden die belastingen ontvluchten alvorens ze de mensen opnieuw armer maakt', zo zwaait Kitir nog met de Panama Papers en de Bahamas Leaks. (KVDA)

Het gaat om een voorstel dat door de N-VA op de onderhandelingstafel werd gelegd, zo melden de kranten De Tijd en Het Laatste Nieuws. De maatregel zou dit keer niet iedereen treffen, maar enkel gelden voor pensioenen en werkloosheidsuitkeringen en voor de lonen van ambtenaren. Die zouden door de hoge inflatie normaal gezien volgend jaar met twee procent stijgen. Een indexsprong zou een besparing van 430 miljoen euro opleveren, aldus de kranten.In een reactie op de nieuwe begrotingscijfers zei Herman Matthijs, hoogleraar publieke financiën aan de universiteiten van Gent en Brussel, vorige week aan Knack.be al dat hij verwachtte dat het voorstel van een nieuwe indexsprong op de tafel van de federale regering zou belanden. N-VA, MR, CD&V en Open VLD voerden deze legislatuur al eens een indexsprong door, waardoor de lonen een keer niet de stijging van de levensduurte volgden. Dat lokte een storm van sociaal protest uit, waar ook de nationale vakbondsbetoging van vandaag bij mag gerekend worden. Of het effectief tot een nieuwe indexsprong zal komen, is nog maar zeer de vraag. Vooral voor CD&V is dat een moeilijk te slikken pil.Oppositiepartij Groen wil er alvast niet van weten. 'Dit lijkt wel een provocatie. Net op de dag dat duizenden mensen op straat komen om te betogen voor een rechtvaardiger beleid, wil N-VA de inspanning opnieuw afwentelen op de werknemers en gezinnen. No way. Deze mensen hebben al voldoende inspanningen geleverd', zegt Kamerfractieleider Kristof Calvo. 'De index is geen luxeproduct, het is een beschermingsmechanisme,' aldus nog Calvo. 'Het beschermt mensen tegen de stijgende prijzen en garandeert dat hun inkomen ook volgende maand nog voldoende zal zijn om de rekeningen te betalen. En dat is meer dan ooit nodig, met al die extra facturen van de federale en de Vlaamse regering'. Ook de SP.A reageert ontzet. 'De gezinnen, alleenstaanden en zelfstandigen hebben de voorbije twee jaar al fors moeten inleveren met een indexsprong en verschillende factuurverhogingen. En we moeten met z'n allen gaan werken tot 67 jaar. Deze regering zou de inspanningen compenseren. Iedereen zou 100 euro krijgen, weet u nog?', sneert fractieleidster Meryame Kitir. Zij hoopt dat CD&V zich zal dwars leggen. Wat de regering volgens sp.a wel zouden moeten doen, "is ervoor zorgen dat iedereen in dit land correct zijn belastingen betaalt'. 'Dat deze regering eerst het geld haalt bij bedrijven en vermogenden die belastingen ontvluchten alvorens ze de mensen opnieuw armer maakt', zo zwaait Kitir nog met de Panama Papers en de Bahamas Leaks. (KVDA)