Dat de regering enerzijds 90 miljoen euro wil besparen en tegelijkertijd het ziekenhuislandschap wil hervormen is verontrustend, zegt gedelegeerd bestuurder Peter Degadt dinsdag. "De ziekenhuizen voelen zich in de tang genomen."

De federale regering stelde afgelopen weekend de begrotingsplannen voor. Toen liet minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) verstaan dat er op haar departement bespaard en hervormd zal worden, "niet met een botte bijl maar met een fijn scalpel". Bij Zorgnet-Icuro heeft men berekend dat de werkelijke besparing voor de ziekenhuizen op meer dan 100 miljoen euro neerkomt, omdat de besparingen op de honoraria via de afdrachten ook een inkomstenverlies voor de ziekenhuizen betekent. Aangezien een op de drie ziekenhuizen zich al in de rode cijfers bevindt, vreest de zorgkoepel dat deze nieuwe besparingsronde zal leiden tot hogere artsenafdrachten, afvloeiingen van personeel en hogere bijdragen van de patiënt. "Het fijne scalpel van de minister snijdt immers zeer diep", merkt Degadt fijntjes op.

Elektrische wagen zonder laadpunten

Toch is de gedelegeerd bestuurder tevreden dat De Block doorzet met de ziekenhuishervorming. "We hebben echter ook altijd benadrukt dat netwerken precies in die opstartfase nood hebben aan financiële stabiliteit en voorspelbaarheid." Maar om die netwerken duurzaam te verankeren, is er nood aan een "nieuwe financieringsregels en een aangepast juridisch kader". Daarom waarschuwt Degadt de vakminister dat "zwaar besparen volgens de oude regels en tegelijkertijd ingrijpende hervormingen doorvoeren een haast onmogelijke opdracht wordt".

"Het is net alsof de minister ons vraagt om vanaf begin 2017 met een elektrische wagen te gaan rijden, maar nog geen oplaadpunten heeft voorzien. Bovendien zet de regering ook de benzinemotor zonder brandstof", besluit Degadt. (Belga/TE)

Dat de regering enerzijds 90 miljoen euro wil besparen en tegelijkertijd het ziekenhuislandschap wil hervormen is verontrustend, zegt gedelegeerd bestuurder Peter Degadt dinsdag. "De ziekenhuizen voelen zich in de tang genomen."De federale regering stelde afgelopen weekend de begrotingsplannen voor. Toen liet minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) verstaan dat er op haar departement bespaard en hervormd zal worden, "niet met een botte bijl maar met een fijn scalpel". Bij Zorgnet-Icuro heeft men berekend dat de werkelijke besparing voor de ziekenhuizen op meer dan 100 miljoen euro neerkomt, omdat de besparingen op de honoraria via de afdrachten ook een inkomstenverlies voor de ziekenhuizen betekent. Aangezien een op de drie ziekenhuizen zich al in de rode cijfers bevindt, vreest de zorgkoepel dat deze nieuwe besparingsronde zal leiden tot hogere artsenafdrachten, afvloeiingen van personeel en hogere bijdragen van de patiënt. "Het fijne scalpel van de minister snijdt immers zeer diep", merkt Degadt fijntjes op. Toch is de gedelegeerd bestuurder tevreden dat De Block doorzet met de ziekenhuishervorming. "We hebben echter ook altijd benadrukt dat netwerken precies in die opstartfase nood hebben aan financiële stabiliteit en voorspelbaarheid." Maar om die netwerken duurzaam te verankeren, is er nood aan een "nieuwe financieringsregels en een aangepast juridisch kader". Daarom waarschuwt Degadt de vakminister dat "zwaar besparen volgens de oude regels en tegelijkertijd ingrijpende hervormingen doorvoeren een haast onmogelijke opdracht wordt". "Het is net alsof de minister ons vraagt om vanaf begin 2017 met een elektrische wagen te gaan rijden, maar nog geen oplaadpunten heeft voorzien. Bovendien zet de regering ook de benzinemotor zonder brandstof", besluit Degadt. (Belga/TE)