Dat bevestigt Peter Mertens, de woordvoerder van het crisiscentrum, vrijdag in De Tijd. Het nieuwe digitale systeem is onder andere uniek omdat alle overheidsdiensten, organisaties en risicobedrijven op het platform kunnen inloggen. De huidige noodsystemen worden nog altijd niet in alle provincies en gemeenten gebruikt.

Het nieuwe digitale platform, dat via het web op een beveiligde manier de klok rond beschikbaar zal zijn, valt ook op door alle nuttige snufjes die het aanbiedt. Naast alle mogelijke contactgegevens en alle kerngegevens over scholen, ziekenhuizen en bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen, de zogenaamde sevesobedrijven, zal het platform dynamische kaarten bevatten. Daarop zal de infrastructuur te zien zijn en kunnen bijvoorbeeld rookpluimen worden gevisualiseerd.

Afgesproken perimeters en scenario's kunnen veel sneller geactiveerd worden. Automatische noodberichten en beveiligde chatrooms moeten eveneens de noodcommunicatie helpen. (JVL/BELGA)

Dat bevestigt Peter Mertens, de woordvoerder van het crisiscentrum, vrijdag in De Tijd. Het nieuwe digitale systeem is onder andere uniek omdat alle overheidsdiensten, organisaties en risicobedrijven op het platform kunnen inloggen. De huidige noodsystemen worden nog altijd niet in alle provincies en gemeenten gebruikt. Het nieuwe digitale platform, dat via het web op een beveiligde manier de klok rond beschikbaar zal zijn, valt ook op door alle nuttige snufjes die het aanbiedt. Naast alle mogelijke contactgegevens en alle kerngegevens over scholen, ziekenhuizen en bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen, de zogenaamde sevesobedrijven, zal het platform dynamische kaarten bevatten. Daarop zal de infrastructuur te zien zijn en kunnen bijvoorbeeld rookpluimen worden gevisualiseerd. Afgesproken perimeters en scenario's kunnen veel sneller geactiveerd worden. Automatische noodberichten en beveiligde chatrooms moeten eveneens de noodcommunicatie helpen. (JVL/BELGA)