Niet-dringende post vanaf volgend jaar nog maar twee keer per week in de bus

© /

Vanaf maart volgend jaar zal de postbode nog maar twee keer per week niet-dringende brieven in de brievenbus droppen. Brieven met een priorzegel, pakjes en kranten kan je wel nog elke dag verwachten.

Koen Van Gerven, CEO van Bpost, bevestigt het nieuws dat daarover in de kranten Het Laatste Nieuws, De Morgen en La Dernière Heure staat.

‘We gaan elke dag blijven langskomen met producten waarvan de klant vindt dat die dringend zijn, zoals kranten, rouwbrieven en alles met een priorzegel. Al de rest van de brieven gaan we bundelen en twee keer per week bezorgen,’ legde Van Gerven uit op Radio 1.

Welke twee dagen dat zullen zijn, is volgens Van Gerven nog niet beslist. Marktonderzoek heeft wel uitgewezen dat maandag en woensdag het meest aangewezen zijn.

Daling

Bpost neemt de beslissing omdat de populariteit van de brievenpost snel daalt. In 2011 werden elke dag nog 12 miljoen brieven verstuurd, vorig jaar waren dat er nog maar 7,7 miljoen. Bovendien krijgt maar een op de twee huizen vandaag nog elke dag post. Volgens Van Gerven is van de huidige post slechts 20 procent prioritair en 80 procent niet.

De beslissing om niet elke dag meer niet-dringende post te leveren werd al in juli vorig jaar genomen en zou normaal in 2021 worden doorgevoerd. Maar de uitvoering is vervroegd naar 2020, wegens de sneller dan verwachte daling van de brievenpost. ‘Niks doen betekent op termijn de winst zien verdampen’, aldus nog de topman van Bpost.

Test

De nieuwe werkwijze wordt tijdens de zomer getest. ‘De klanten gaan daar nog niets van merken. Het is echt een onderzoek achter de schermen: hoe organiseren we rondes, hoe bundelen we welke briefwisseling?’, luidt het bij Bpost.

De vakbonden beloven het proefproject nauwgezet op te volgen. ‘We moeten mee evolueren, maar de burger moet een vlotte toegang behouden tot zijn post. En het personeel moet zijn statuut kunnen behouden’, stellen ze.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content