‘Niet alle vrouwen willen de nodige offers brengen’ (Paul Buysse)

‘Als bedrijven verplicht worden om vrouwen in hun raad van bestuur op te nemen, zal de kwaliteit erop achteruit gaan.’ Bekaert-voorzitter Paul Buysse over de onzin van quota.

Tegen 2017 moeten beursgenoteerde ondernemingen 30 procent vrouwen in hun raad van bestuur opnemen. Paul Buysse is een verklaard tegenstander van deze verplichting.

Wat zal het gevolg zijn van de nieuwe quotaregeling voor raden van bestuur?

Paul Buysse: We zullen op korte termijn minder kwaliteit in huis hebben. Vandaag al zie ik vrouwen die weliswaar in het bezit zijn van een universitair diploma, maar niet de meest briljante carrières hebben gemaakt en die toch gretig worden binnengehaald in allerlei raden van bestuur. Headhunters verdienen schatten door de Spaanse, Italiaanse en Engelse markt af te dweilen op zoek naar geschikte vrouwen.

Maar krijgen vrouwen in bedrijven wel dezelfde promotiekansen als hun mannelijke collega’s?

Buysse: Ik denk dat ze er zelfs meer krijgen. Want er is in het bedrijfsleven een vorm van latente discriminatie aanwezig om het tekort aan vrouwen in leidinggevende functies te ondervangen. (denkt na) Maar ik weet niet of alle vrouwen even carrièrebewust zijn en bereid zijn om de nodige offers te brengen. Het pad naar het topmanagement gaat niet over rozen. Je moet heel veel willen investeren. Ik zie nogal wat vrouwen die tot op een bepaald niveau willen doorgroeien, maar die de sprong naar de echte top niet maken.

Iets anders: deelt u de aangroeiende kritiek van bedrijfsleiders op de federale regering?

Buysse: De fiscale en administratieve druk op de bedrijven heeft een breekpunt bereikt. Wij moeten vandaag ons fiscale stelsel, onze economie en onze verzorgingsstaat volledig herijken. Vakbonden en werkgeversorganisaties moeten samenzitten en nadenken over hoe we onze welvaart hier kunnen houden. Wat op ons afkomt is dramatisch ingrijpend. Onze kinderen zullen in een totaal andere wereld terechtkomen. Iedereen weet dat er moet worden ingegrepen, maar dat gebeurt niet. In plaats daarvan stapelen we belasting op belasting, ontmoedigen we mensen, en maken we het een gemeenschap onmogelijk om waarde te creëren. Ik ontmoet te veel ondernemers die ontgoocheld zijn en naar het buitenland vertrekken. (AP/HR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content