Dat blijkt uit onderzoek van de krant De Tijd.

Van de belangrijkste tien spelers in ons land - Artsen zonder Grenzen, Caritas, Oxfam, Unicef, Damiaanactie, 11.11.11, Broederlijk Delen, Trias, Vredeseilanden en Plan - blijkt een meerderheid voor meer dan de helft afhankelijk van overheidsfinanciering.

De tien waren vorig jaar ook goed voor bijna de helft van al het geld dat de Belgische staat op rekening van ontwikkelingsorganisaties stortte. Die hoge concentratie overheidsgeld maakt de groep extra kwetsbaar voor forse bezuinigingen in het budget voor ontwikkelingssamenwerking.

Qua operationele efficiëntie scoren de NGO's vrij goed. Van elke euro die aan de ontwikkelingsorganisaties wordt geschonken, gaat minstens 80 cent naar de projecten waarvoor het geld bedoeld is. Enkel Plan België scoort in dat opzicht minder goed.

Samen beschikken de tien over 35,5 miljoen euro liquide middelen en ruim 39 miljoen euro aan geldbeleggingen.

(Belga/RR)

Dat blijkt uit onderzoek van de krant De Tijd.Van de belangrijkste tien spelers in ons land - Artsen zonder Grenzen, Caritas, Oxfam, Unicef, Damiaanactie, 11.11.11, Broederlijk Delen, Trias, Vredeseilanden en Plan - blijkt een meerderheid voor meer dan de helft afhankelijk van overheidsfinanciering. De tien waren vorig jaar ook goed voor bijna de helft van al het geld dat de Belgische staat op rekening van ontwikkelingsorganisaties stortte. Die hoge concentratie overheidsgeld maakt de groep extra kwetsbaar voor forse bezuinigingen in het budget voor ontwikkelingssamenwerking. Qua operationele efficiëntie scoren de NGO's vrij goed. Van elke euro die aan de ontwikkelingsorganisaties wordt geschonken, gaat minstens 80 cent naar de projecten waarvoor het geld bedoeld is. Enkel Plan België scoort in dat opzicht minder goed. Samen beschikken de tien over 35,5 miljoen euro liquide middelen en ruim 39 miljoen euro aan geldbeleggingen.(Belga/RR)