Nederlands asielplan: Groen: ‘Crombez steekt N-VA langs rechts voorbij’

John Crombez (SP.A) © Belga

John Crombez, de voorzitter van sp.a, steunt het vluchtelingenplan van zijn Nederlandse collega Diederik Samsom, de leider van de sociaaldemocratische PvdA. Dat zei hij zondag in De Zevende Dag op één. Onbegrijpelijk, vindt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt

Volgens het plan-Samsom moeten alle migranten die via Turkije in Griekenland arriveren terug naar Turkije worden gestuurd. In ruil daarvoor mogen jaarlijks tussen de 150.000 en 250.000 vluchtelingen die in het land verblijven legaal naar Europa. Het voorstel is omstreden, want zou ingaan tegen het internationaal recht. Mensenrechtenorganisaties wijzen erop dat Turkije niet als veilig land kan worden beschouwd.

Toch hecht sp.a-voorzitter Crombez zijn steun aan het plan. “Ik sta erachter, ik heb dat ook aan Samsom laten weten. (…) Het probleem moet onder controle gebracht worden”, zegt hij. Crombez kan het niet langer aanzien dat de EU-lidstaten elkaar voor problemen zetten door bijvoorbeeld hun grenzen te sluiten. Het Nederlandse voorstel is “de laatste kans om het onder controle te krijgen”.

Crombez geeft toe dat nog moet worden bekeken of het plan uitvoerbaar is en is het ermee eens dat Turkije nu nog niet als veilig land kan worden beschouwd. Hij wijst er wel op dat vluchtelingen er intussen wel een asielprocedure kunnen starten en dat asielzoekers het recht op werk en onderwijs krijgen. “Men kan zich blijven uitspreken over wat er niet lukt, maar dit is een plan dat het (probleem) eindelijk binnen een paar weken onder controle kan brengen, en dat is heel belangrijk.”

Dat het voorstel-Samsom niet binnen de internationale verdragen zou passen, klopt volgens Crombez niet. (Belga/JH)

Groen: ‘Turkije is geen veilig land’

“Het is niet door de N-VA rechts voorbij te steken dat progressieven het draagvlak vergroten voor opvang van oorlogsvluchtelingen”, reageert Groen-Kamerlid

Wouter De Vriendt

verbaasd op de verklaringen Crombez.

“Economische vluchtelingen moeten terug, maar het recht op asiel voor mensen op vlucht voor oorlog bestaat gelukkig al enkele decennia. Een push-backbeleid wil oorlogsvluchtelingen dat recht ontzeggen. Dat dit indruist tegen het internationaal recht zegt ook Amnesty International. Zou John Crombez dan niet weten dat Turkije vandaag geen veilig land is, waar vluchtelingen zelfs geen asiel kùnnen aanvragen?”

In een persbericht roept hij Europa op om werk te maken van het spreidingsplan voor 160.000 erkende oorlogsvluchtelingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content