Dat heeft legertopman Charles-Henri Delcour gezegd in een gesprek met Belga. De regering heeft intussen de aankoop van nieuwe pantservoertuigen uitgesteld.

Volgens Delcour gaat het wel goed met het leger. 'De burgers kunnen fier zijn op hun leger', vindt Delcour. Hij verwijst naar de buitenlandse missies waar honderden van onze manschappen actief zijn.

Vervanging

Maar volgens de chef Defensie is het noodzakelijk dat de politieke verantwoordelijken blijven investeren in de vernieuwing van legermaterieel. Een pak materieel is de komende tien jaar aan vervanging toe, de F16-gevechtsvliegtuigen bijvoorbeeld, die al gebruikt worden sinds 1979.

Volgens Delcour zijn de sporen van het niet vervangen van materieel al te zien. Zo kreeg ons land een slecht rapport van de NAVO over de planning van Defensie. Het gaat om een geheim rapport, maar Delcour laat verstaan dat ons land niet zo best scoort. Zo verwijt de NAVO België dat het maar 1,1 tot 1,2 procent van zijn BBP investeert in Defensie en daarvan gaat maar 6,5 procent naar uitrusting, terwijl de norm binnen de Alliantie 20 procent is. (Belga/SD)

Dat heeft legertopman Charles-Henri Delcour gezegd in een gesprek met Belga. De regering heeft intussen de aankoop van nieuwe pantservoertuigen uitgesteld. Volgens Delcour gaat het wel goed met het leger. 'De burgers kunnen fier zijn op hun leger', vindt Delcour. Hij verwijst naar de buitenlandse missies waar honderden van onze manschappen actief zijn. Vervanging Maar volgens de chef Defensie is het noodzakelijk dat de politieke verantwoordelijken blijven investeren in de vernieuwing van legermaterieel. Een pak materieel is de komende tien jaar aan vervanging toe, de F16-gevechtsvliegtuigen bijvoorbeeld, die al gebruikt worden sinds 1979. Volgens Delcour zijn de sporen van het niet vervangen van materieel al te zien. Zo kreeg ons land een slecht rapport van de NAVO over de planning van Defensie. Het gaat om een geheim rapport, maar Delcour laat verstaan dat ons land niet zo best scoort. Zo verwijt de NAVO België dat het maar 1,1 tot 1,2 procent van zijn BBP investeert in Defensie en daarvan gaat maar 6,5 procent naar uitrusting, terwijl de norm binnen de Alliantie 20 procent is. (Belga/SD)