Tihange 2 werd dit jaar al meermaals ongepland stilgelegd. Hoelang de reactor ditmaal zal platliggen, kan Engie Electrabel nog niet zeggen. Het bedrijf verzekert wel dat de stroombevoorrading niet in het gedrang komt.

Het productiepark is voldoende gediversifieerd en de huidige weersomstandigheden met veel zon spelen een gunstige rol. Bovendien zal de uitbater om de bevoorradingszekerheid te garanderen een gepland onderhoud van Tihange 3 niet vandaag/vrijdag aanvatten, maar pas zondagmiddag. Voor de bevolking zijn er geen veiligheidsrisico's door de panne van Tihange 2, voegt de exploitant nog toe.

Scheurtjescentrale

Tihange 2 is net als Doel 3 een zogenaamde 'scheurtjescentrale'. Ze werden in maart 2014 stilgelegd, maar mochten na onderzoek en met goedkeuring van de Belgische nucleaire waakhond Fanc weer opgestart worden. De centrales liggen onder vuur in de buurlanden Duitsland, Nederland en Luxemburg.

Tihange 1 werd woensdag stilgelegd nadat tijdens bouwkundige werken aan het niet-nucleaire gedeelte van de site het gebouw, waar de hulppompen van de reactor zijn ondergebracht, beschadigd raakte. Tihange 1 zou in eerste instantie minstens tot zondag stilliggen. Maar inmiddels werd dat vrijdag begesteld: de reactor zou tot en met 30 september afgeschakeld zijn. "Volgens de ingenieurs kan een herstart onder ideale omstandigheden niet plaatsvinden voor die datum", legt het bedrijf uit. (Belga/NSK)

Tihange 2 werd dit jaar al meermaals ongepland stilgelegd. Hoelang de reactor ditmaal zal platliggen, kan Engie Electrabel nog niet zeggen. Het bedrijf verzekert wel dat de stroombevoorrading niet in het gedrang komt.Het productiepark is voldoende gediversifieerd en de huidige weersomstandigheden met veel zon spelen een gunstige rol. Bovendien zal de uitbater om de bevoorradingszekerheid te garanderen een gepland onderhoud van Tihange 3 niet vandaag/vrijdag aanvatten, maar pas zondagmiddag. Voor de bevolking zijn er geen veiligheidsrisico's door de panne van Tihange 2, voegt de exploitant nog toe.Scheurtjescentrale Tihange 2 is net als Doel 3 een zogenaamde 'scheurtjescentrale'. Ze werden in maart 2014 stilgelegd, maar mochten na onderzoek en met goedkeuring van de Belgische nucleaire waakhond Fanc weer opgestart worden. De centrales liggen onder vuur in de buurlanden Duitsland, Nederland en Luxemburg. Tihange 1 werd woensdag stilgelegd nadat tijdens bouwkundige werken aan het niet-nucleaire gedeelte van de site het gebouw, waar de hulppompen van de reactor zijn ondergebracht, beschadigd raakte. Tihange 1 zou in eerste instantie minstens tot zondag stilliggen. Maar inmiddels werd dat vrijdag begesteld: de reactor zou tot en met 30 september afgeschakeld zijn. "Volgens de ingenieurs kan een herstart onder ideale omstandigheden niet plaatsvinden voor die datum", legt het bedrijf uit. (Belga/NSK)