Mochten er vandaag lokale verkiezingen zijn, zou N-VA in de steden Brugge, Gent, Hasselt en Leuven bij de grote partijen behoren. Maar in geen van die steden wordt de partij de grootste.

Opvallend is ook de vooruitgang van Groen. Vlaams Belang krijgt klappen en Open Vld boert achteruit. Dat blijkt uit een peiling van Het Laatste Nieuws en de VRT.

GENT: Monsterscore voor burgemeester Daniël Termont

In Gent stevent het SP.A-groene kartel van burgemeester Daniël Termont af op een monsterscore van 42,9%. Dat is weliswaar iets minder dan het samengetelde resultaat van socialisten en groenen zes jaar geleden. Toch zouden Termont en co meer halen dan de nummers twee (Open VLD, 18,6%) en drie (N-VA, 17,3%) samen.

CD&V zakt in de Arteveldestad onder de tien procent. Vlaams Belang valt van 18 procent terug op 7,5 procent.

BRUGGE: Nek-aan-nekrace tussen CD&V en SP.A

In Brugge voeren CD&V en SP.A een nek-aan-nek-race. Ze halen in de peiling elk een kwart van de stemmen. De N-VA volgt op korte afstand en haalt 22,6 procent. Open Vld zakt van 11,5 naar 8,9%. Groen stijgt van 6,4 naar 10,9%. Vlaams Belang, nu nog de derde partij in Brugge met 16%, valt terug op 6%.

SP.A-lijsttrekker Renaat Landuyt voert in de peiling de

"burgemeestersranking" aan, net voor CD&V-lijsttrekker Dirk De fauw. Ze hebben een ruime voorsprong op Ann-Minne Soete (N-VA) en Mercedes Van Volcem (Open VLD).

LEUVEN: Louis Tobback blijft burgemeester

SPA-burgemeester Louis Tobback kan wellicht zijn coalitie met CD&V in Leuven voortzetten, blijkt uit de peiling. De SP.A-lijst van Tobback verliest wel wat, maar houdt met 34% nog steeds de tweede, N-VA-uitdager Danny Pieters, op verre afstand. N-VA is met 18,3% wel groter dan de vroeger kartelpartner CD&V, die iets boven de 15% eindigt. SP.A en CD&V halen samen 49%, genoeg voor een bestuursmeerderheid.

Groen wint fors en wordt even groot als CD&V. De Open Vld van Rik Daems zakt van 11,2 naar 7,4%.

HASSELT: Hilde Claes verliest absolute meerderheid

In Hasselt verliest het rood-groene kartel "Helemaal Hasselt" van burgemeester Hilde Claes haar absolute meerderheid. Het kartel valt terug van 48 naar 38%. N-VA wordt er de tweede partij, met 24,3%. CD&V eindigt er op 18,4%. Open VLD zakt van 12,6 naar 9,2% Vlaams Belang zakt weg van 14% naar noch amper 5%. (Belga/EE)

Mochten er vandaag lokale verkiezingen zijn, zou N-VA in de steden Brugge, Gent, Hasselt en Leuven bij de grote partijen behoren. Maar in geen van die steden wordt de partij de grootste. Opvallend is ook de vooruitgang van Groen. Vlaams Belang krijgt klappen en Open Vld boert achteruit. Dat blijkt uit een peiling van Het Laatste Nieuws en de VRT. GENT: Monsterscore voor burgemeester Daniël Termont In Gent stevent het SP.A-groene kartel van burgemeester Daniël Termont af op een monsterscore van 42,9%. Dat is weliswaar iets minder dan het samengetelde resultaat van socialisten en groenen zes jaar geleden. Toch zouden Termont en co meer halen dan de nummers twee (Open VLD, 18,6%) en drie (N-VA, 17,3%) samen. CD&V zakt in de Arteveldestad onder de tien procent. Vlaams Belang valt van 18 procent terug op 7,5 procent. BRUGGE: Nek-aan-nekrace tussen CD&V en SP.A In Brugge voeren CD&V en SP.A een nek-aan-nek-race. Ze halen in de peiling elk een kwart van de stemmen. De N-VA volgt op korte afstand en haalt 22,6 procent. Open Vld zakt van 11,5 naar 8,9%. Groen stijgt van 6,4 naar 10,9%. Vlaams Belang, nu nog de derde partij in Brugge met 16%, valt terug op 6%. SP.A-lijsttrekker Renaat Landuyt voert in de peiling de "burgemeestersranking" aan, net voor CD&V-lijsttrekker Dirk De fauw. Ze hebben een ruime voorsprong op Ann-Minne Soete (N-VA) en Mercedes Van Volcem (Open VLD).LEUVEN: Louis Tobback blijft burgemeester SPA-burgemeester Louis Tobback kan wellicht zijn coalitie met CD&V in Leuven voortzetten, blijkt uit de peiling. De SP.A-lijst van Tobback verliest wel wat, maar houdt met 34% nog steeds de tweede, N-VA-uitdager Danny Pieters, op verre afstand. N-VA is met 18,3% wel groter dan de vroeger kartelpartner CD&V, die iets boven de 15% eindigt. SP.A en CD&V halen samen 49%, genoeg voor een bestuursmeerderheid. Groen wint fors en wordt even groot als CD&V. De Open Vld van Rik Daems zakt van 11,2 naar 7,4%. HASSELT: Hilde Claes verliest absolute meerderheid In Hasselt verliest het rood-groene kartel "Helemaal Hasselt" van burgemeester Hilde Claes haar absolute meerderheid. Het kartel valt terug van 48 naar 38%. N-VA wordt er de tweede partij, met 24,3%. CD&V eindigt er op 18,4%. Open VLD zakt van 12,6 naar 9,2% Vlaams Belang zakt weg van 14% naar noch amper 5%. (Belga/EE)