In een nieuwe peiling van De Standaard/VRT zakt N-VA opnieuw 2 procent. De partij haalt nog 27,9 procent. Ze blijft daarmee de grootste partij van Vlaanderen. De CD&V is de tweede grootste partij met 19 procent, Open VLD haalt 13,8 procent en SP.A 13,4 procent.

Vlaams Belang en Groen zitten elkaar op de hielen met respectievelijk 10,6 en 10,0 procent. De LDD is verwaarloosbaar met 1,3 procent.

De PVDA haalt dan weer een opmerkelijk score van 3,9 procent.

De Block populairder dan De Wever

Kris Peeters blijft de populairste politicus van Vlaanderen. Opvallend in die lijst is dat Maggie De Block een betere score haalt dan N-VA-voorzitter Bart De Wever.

In een vorige peiling van De Standaard/VRT van mei van dit jaar kwam de opmars van N-VA al tot een stilstand toen de Vlaams-nationalisten 4 procent moesten prijsgeven en uitkwamen op 32,1 procent. De partij bleef daarmee ook toen nog altijd de grootste partij van Vlaanderen. Binnen de N-VA was men bovendien niet rouwig om deze score, omdat ze anders vreesde dat ze de grote verwachtingen niet zou kunnen inlossen op de verkiezingsdag.

In september 2012 haalde N-VA nog een monsterscore van 36,3 procent, meer dan acht procent beter dan bij de verkiezingen van 2010.

N-VA

Voor alle duidelijkheid: N-VA blijft met 27,9 procent veruit de grootste partij van Vlaanderen. Bovendien is dat maar nipt onder de score bij de Kamerverkiezingen van juni 2010, toen de partij een verrassende 28,2 procent scoorde. De voorbije peilingen kwam N-VA echter steevast boven de 30 procent uit. De vorige peiling haalde N-VA bijvoorbeeld nog 32,1 procent.

CD&V

De tweede grootste partij in de peiling blijft CD&V, dat met 19,0 procent zowat anderhalve procentpunt beter doet dan bij de vorige peiling (17,4 procent) en dan bij de Kamerverkiezingen (17,6 procent).

Open Vld

Open Vld boekt met 13,8 procent forse vooruitgang ten opzichte van de 10,1 procent bij de vorige peiling, maar blijft licht onder de uitslag van 2010 (14 procent).

S.pa

Sp.a haalt 13,4 procent, waarmee de Vlaamse socialisten het zowat anderhalf procentpunt slechter doen dan bij de vorige peiling (14,7 procent) en de verkiezingen (14,9 procent).

Groen

Groen blijft met 10 procent ruim boven de score van juni 2010 (7,1 procent) en gaat een half procentpunt vooruit ten opzichte van de vorige peiling.

Vlaams Belang

Vlaams Belang haalt 10,6 procent, exact hetzelfde als bij de vorige peiling en 2 procentpunt lager dan bij de verkiezingen.

PvdA en LDD

Het extreemlinkse PvdA springt in de peiling van 2,5 naar 3,9 procent, terwijl LDD op 1,3 procent uitkomt. (TE)

In een nieuwe peiling van De Standaard/VRT zakt N-VA opnieuw 2 procent. De partij haalt nog 27,9 procent. Ze blijft daarmee de grootste partij van Vlaanderen. De CD&V is de tweede grootste partij met 19 procent, Open VLD haalt 13,8 procent en SP.A 13,4 procent.Vlaams Belang en Groen zitten elkaar op de hielen met respectievelijk 10,6 en 10,0 procent. De LDD is verwaarloosbaar met 1,3 procent. De PVDA haalt dan weer een opmerkelijk score van 3,9 procent.Kris Peeters blijft de populairste politicus van Vlaanderen. Opvallend in die lijst is dat Maggie De Block een betere score haalt dan N-VA-voorzitter Bart De Wever.In een vorige peiling van De Standaard/VRT van mei van dit jaar kwam de opmars van N-VA al tot een stilstand toen de Vlaams-nationalisten 4 procent moesten prijsgeven en uitkwamen op 32,1 procent. De partij bleef daarmee ook toen nog altijd de grootste partij van Vlaanderen. Binnen de N-VA was men bovendien niet rouwig om deze score, omdat ze anders vreesde dat ze de grote verwachtingen niet zou kunnen inlossen op de verkiezingsdag. In september 2012 haalde N-VA nog een monsterscore van 36,3 procent, meer dan acht procent beter dan bij de verkiezingen van 2010. N-VAVoor alle duidelijkheid: N-VA blijft met 27,9 procent veruit de grootste partij van Vlaanderen. Bovendien is dat maar nipt onder de score bij de Kamerverkiezingen van juni 2010, toen de partij een verrassende 28,2 procent scoorde. De voorbije peilingen kwam N-VA echter steevast boven de 30 procent uit. De vorige peiling haalde N-VA bijvoorbeeld nog 32,1 procent.CD&VDe tweede grootste partij in de peiling blijft CD&V, dat met 19,0 procent zowat anderhalve procentpunt beter doet dan bij de vorige peiling (17,4 procent) en dan bij de Kamerverkiezingen (17,6 procent).Open Vld Open Vld boekt met 13,8 procent forse vooruitgang ten opzichte van de 10,1 procent bij de vorige peiling, maar blijft licht onder de uitslag van 2010 (14 procent). S.paSp.a haalt 13,4 procent, waarmee de Vlaamse socialisten het zowat anderhalf procentpunt slechter doen dan bij de vorige peiling (14,7 procent) en de verkiezingen (14,9 procent). GroenGroen blijft met 10 procent ruim boven de score van juni 2010 (7,1 procent) en gaat een half procentpunt vooruit ten opzichte van de vorige peiling. Vlaams BelangVlaams Belang haalt 10,6 procent, exact hetzelfde als bij de vorige peiling en 2 procentpunt lager dan bij de verkiezingen. PvdA en LDDHet extreemlinkse PvdA springt in de peiling van 2,5 naar 3,9 procent, terwijl LDD op 1,3 procent uitkomt. (TE)