N-VA-woordvoerder wordt boer: ‘Ik erger me aan het antivleespopulisme’

BRAM BOMBEEK: 'Mijn ouders verklaarden me gek.' © Liesbeth Bonner

Na een klein decennium in de Wetstraat kiest N-VA-woordvoerder Bram Bombeek voor de boerenstiel.

Bram Bombeek kapt met het woordvoerderschap van de N-VA-Kamerfractie. Hij gaat samen met zijn ouders hun familiale fokbedrijf voor Belgisch witblauw in Denderleeuw omvormen tot een ‘regeneratief’ bedrijf. ‘We verkopen enkel in de korte keten, dus direct aan de consument’, zegt hij. ‘Distributie en marketing doen we zelf. En de dieren moeten buiten kunnen lopen.’

Hebben uw ouders u overtuigd?

Bram Bombeek: Ik heb aan hún mouw getrokken. Ze verklaarden me gek. Ik heb geschiedenis en rechten gestudeerd. Er zijn boerenzonen die vanaf hun acht jaar op de tractor zitten. Die jongens stoppen ermee omdat ze het niet meer zien zitten.

U stapt niet in een aantrekkelijke sector.

Bombeek:(knikt) Maar een op de tien bedrijven vindt nog een overnemer. De landbouw zit in een race van schaalvergroting. Daarom kies ik voor een menselijker en kleinschaliger alternatief.

Blijft u vlees verkopen?

Bombeek: Ja. Ik erger me aan het antivleespopulisme, maar vegetariërs en ecologisten hebben een punt met hun afkeer van de industriële veeteelt. Ik wil er weer een lokaal luxeproduct van maken.

Ik stoor me aan het apocalyptische denken van een deel van de klimaatbeweging.

Droegen de klimaatmarsen bij aan uw keuze? De N-VA toonde zich niet enthousiast over Anuna en co.

Bombeek: Ik stoor me aan het apocalyptische denken van een deel van de klimaatbeweging. Niemand wordt zo zwaar geconfronteerd met klimaatverandering als de boeren. Er is dus iets fout in het debat als ecologisten en boeren met getrokken messen tegenover elkaar staan. In de regeneratieve landbouw werkt de producent samen met de consument aan oplossingen.

Wordt u lid van de Boerenbond?

Bombeek:(overtuigd) Nee. Die mikt op de wereldmarkt en lobbyt voor subsidies. Terwijl we ook zonder subsidies nog landbouw zouden hebben. Dat geldt ook voor cultuur.

Is uw overstap een politieke stunt?

Bombeek: Nee. De politiek heeft maar een beperkte rol. Uiteindelijk ga je het als mens en gemeenschap zelf moeten doen.

Met welk gevoel verlaat u de Wetstraat?

Bombeek: De politiek zit in een diepe malaise, wat leidt tot apathie en cynisme. Voor je het weet, zit je met een paars-groene regering zonder Vlaamse meerderheid. (op dreef) De kiezer heeft de politiek afgestraft. Hoe reageren de media? Er wordt voortdurend gewezen op de ‘racistische onderbuik’ van de Vlaming, onder meer in hoofdcommentaren van Knack. Maar men is vooral kwaad dat de politiek geen controle meer heeft, zoals bij het migratievraagstuk.

De landbouw zit in een race van schaalvergroting. Ik kies voor een menselijker en kleinschaliger landbouw.

Na Joachim Pohlmann, die kabinetchef Cultuur van Vlaams minister-president Jan Jambon wordt, bent u de tweede woordvoerder bij de N-VA die vertrekt. Vanwaar de leegloop?

Bombeek: Er is geen verband. Mijn job was interessant, maar je werd voortdurend lastiggevallen met de waan van de dag. Joachim wilde er drie jaar geleden al van af.

Bart De Wever doet er dus nog enkele jaren bij als voorzitter?

Bombeek: Dat weet ik niet. Ik weet alleen dat hij heel graag burgemeester van Antwerpen is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content