"Is koning Albert de koning van de PS of van alle Belgen?" vraagt N-VA ondervoorzitter Ben Weyts zich af. "Dit raakt de werking van ons constitutionele systeem.

Gisteren onthulden Wetstraatjournalisten Steven Samyn (De Morgen) en Martin Buxant (La Libre Belgique) dat de koning geen verkiezingen wil. Aan partijvoorzitters liet hij zich ontvallen dat hij weigert zijn handtekening te zetten onder een besluit dat leidt tot een stembusgang als uitweg uit de huidige politieke impasse. "Dat ze het maar oplossen," zei de vorst.

De reacties op de onthullingen zijn erg verdeeld. Franstalige politici vragen de naleving van de colloque singulier, een ongeschreven wet die zegt dat politici niet uit de biecht mogen klappen over hun gesprekken met de koning.

Aan Vlaamse kant wordt de rol van het staatshoofd opnieuw in vraag gesteld. (EE)

"Is koning Albert de koning van de PS of van alle Belgen?" vraagt N-VA ondervoorzitter Ben Weyts zich af. "Dit raakt de werking van ons constitutionele systeem.Gisteren onthulden Wetstraatjournalisten Steven Samyn (De Morgen) en Martin Buxant (La Libre Belgique) dat de koning geen verkiezingen wil. Aan partijvoorzitters liet hij zich ontvallen dat hij weigert zijn handtekening te zetten onder een besluit dat leidt tot een stembusgang als uitweg uit de huidige politieke impasse. "Dat ze het maar oplossen," zei de vorst. De reacties op de onthullingen zijn erg verdeeld. Franstalige politici vragen de naleving van de colloque singulier, een ongeschreven wet die zegt dat politici niet uit de biecht mogen klappen over hun gesprekken met de koning. Aan Vlaamse kant wordt de rol van het staatshoofd opnieuw in vraag gesteld. (EE)