N-VA wil videoconferentie in jeugdzaken mogelijk maken

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn © Belga

N-VA-Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh dient een wetsvoorstel in om videoconferentie in jeugdzaken mogelijk te maken. ‘Op die manier kunnen verplaatsingen tussen de gemeenschapsinstelling en de jeugdrechtbank worden vermeden.’.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) kreeg onlangs in het Vlaams Parlement vragen over het gebruik van videoconferentie in de instellingen voor bijzondere jeugdzorg, waar momenteel een proefproject loopt dat nu wordt geëvalueerd. Voorlopig is er echter nog geen federale wettelijke basis voor het gebruik van videoconferenties in jeugdzaken.

De Vlaamse minister nodigde de parlementsleden uit om bij de federale collega’s na te gaan “of er voor videoconferenties een wettelijk kader kan worden gecreëerd”. Federaal N-VA-Kamerlid Van Vaerenbergh wil alle gemeenschappen, dus ook de Franstalige en de Duitstalige, de mogelijkheid bieden om videoconferentie in jeugdzaken mogelijk te maken. Dat zou immers zorgen voor een efficiëntere personeelsinzet, een financieel voordeel en het risico op ontsnapping wegnemen.

Vandeurzen merkte evenwel ook op dat de Orde van Vlaamse Balies zich negatief uitgesproken heeft over het gebruik van videoconferenties in jeugdzaken, omdat het persoonlijk contact tussen de jeugdrechter en de minderjarige belangrijk is. Ook de kinderrechtencommissaris heeft, volgens Vandeurzen, een aantal reserves geuit over het gebruik van videoconferenties als alternatief voor face-to-facegesprekken, omdat het moeilijker zou zijn om de non-verbale communicatie waar te nemen. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content