Oppositiepartij N-VA vraagt een grotere transparantie rond de belastingen die de leden van de koninklijke familie betalen. Daarover hangt nu een waas van onduidelijkheid. Kamerlid Theo Francken (N-VA) zegt dat er alvast geen enkele wettelijke basis is die de koningin(-weduwe), de prinsen en prinsessen vrijstelt van belastingen, btw en accijnzen.

De grondwet voorziet in een belastingvrijstelling voor de civiele lijst, de middelen die de koning krijgt om zijn functie te kunnen uitoefenen. Privéaankopen horen daar niet bij, verzekerde minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) in de Kamercommissie Financiën.

Belastingvrije pomp

Kamerlid Francken wou vooral weten hoe het zat met de rest van de koninklijke familie. Betalen zij belastingen op hun dotatie? Tanken zijn aan de belastingvrije pomp in Laken? Als dat het geval is, heeft dat volgens de N-VA'er geen wettelijke basis.

Minister Vanackere zei de zorg van Francken voor meer transparantie te delen, maar sprak ook van een "grondwettelijke gewoonte". Hij wees er ook op dat de koning zelf al aangegeven heeft om dit en volgend jaar te zullen bijdragen tot de besparingsinspanning van de overheid. (Belga/SD)

Oppositiepartij N-VA vraagt een grotere transparantie rond de belastingen die de leden van de koninklijke familie betalen. Daarover hangt nu een waas van onduidelijkheid. Kamerlid Theo Francken (N-VA) zegt dat er alvast geen enkele wettelijke basis is die de koningin(-weduwe), de prinsen en prinsessen vrijstelt van belastingen, btw en accijnzen.De grondwet voorziet in een belastingvrijstelling voor de civiele lijst, de middelen die de koning krijgt om zijn functie te kunnen uitoefenen. Privéaankopen horen daar niet bij, verzekerde minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) in de Kamercommissie Financiën.Belastingvrije pompKamerlid Francken wou vooral weten hoe het zat met de rest van de koninklijke familie. Betalen zij belastingen op hun dotatie? Tanken zijn aan de belastingvrije pomp in Laken? Als dat het geval is, heeft dat volgens de N-VA'er geen wettelijke basis.Minister Vanackere zei de zorg van Francken voor meer transparantie te delen, maar sprak ook van een "grondwettelijke gewoonte". Hij wees er ook op dat de koning zelf al aangegeven heeft om dit en volgend jaar te zullen bijdragen tot de besparingsinspanning van de overheid. (Belga/SD)