N-VA heeft dat aangekondigd op een studiedag over Brussel. De partij had een reeks binnen- en buitenlandse experts uitgenodigd om zich te buigen over het thema 'Brussel: stad van de toekomst?'. Ze wil de resultaten van de studiedag gebruiken om met een uitgewerkt plan voor Brussel op de proppen te komen. Dat zal in november aan de partijleden worden voorgesteld.

Vlaams kruiden

Congresvoorzitter en partij-ondervoorzitter Ben Weyts kantte zich tegen de perceptie dat N-VA Brussel niet zou lusten. 'Wij houden van deze stad en wij geloven in deze stad, in onze hoofdstad', zei hij.

Volgens Weyts is er in Brussel veel werk aan de winkel, bijvoorbeeld rond veiligheid, werkloosheid en onderwijs. Maar de N-VA wil die handschoen opnemen. 'Brussel mist toekomstperspectief. Wij willen weg van het moedeloze 'laissez-faire'-sfeertje dat er nu soms Brussel hangt. Wij willen besturen in Brussel en deze stad er bovenop helpen'.

Brussel heeft volgens Weyts geen Marshallplannen of masterplannen nodig maar een 'Mensenplan' dat focust op de leefbaarheid van de stad en het aantrekken van de middenklasse. Als het van Weyts afhangt moet het Brussels beleid 'Vlaams gekruid' worden.

Voorstellen

Johan Van den Driessche, N-VA-gemeenteraadslid in Brussel-stad en voorzitter van de congrescommissie 'Brussel', legde enkele voorstellen op tafel. Om van Brussel opnieuw een 'veilige en nette stad' te maken moet er volgens Van den Driessche bijvoorbeeld een lik-op-stuk-beleid komen, ook voor kleinere criminaliteit.

'Er bestaat voor de mensen niet zoiets als kleine of grote criminaliteit. Zij ervaren beide even hard. Daarom zijn ook nette buurten belangrijk. Verloederde straten dragen niet enkel bij tot het onveiligheidsgevoel, maar ook tot de onveiligheid'.

Daarnaast pleit de N-VA voor een verbetering van de kwaliteit en de kwantiteit van het onderwijs in Brussel. De partij suggereert onder meer een betere samenwerking tussen het onderwijs en de bedrijfswereld.

Van den Driessche gaf het voorbeeld van Audi Vorst, waar de autobouwer opleidingen voorziet voor scholen in en rond Brussel. Voorts moet de capaciteit van het Nederlandstalig onderwijs op peil gehouden worden en moet er binnen dat Nederlandstalig onderwijs een verplicht taalbadjaar ingevoerd worden. (Belga/KVDA)

N-VA heeft dat aangekondigd op een studiedag over Brussel. De partij had een reeks binnen- en buitenlandse experts uitgenodigd om zich te buigen over het thema 'Brussel: stad van de toekomst?'. Ze wil de resultaten van de studiedag gebruiken om met een uitgewerkt plan voor Brussel op de proppen te komen. Dat zal in november aan de partijleden worden voorgesteld.Vlaams kruiden Congresvoorzitter en partij-ondervoorzitter Ben Weyts kantte zich tegen de perceptie dat N-VA Brussel niet zou lusten. 'Wij houden van deze stad en wij geloven in deze stad, in onze hoofdstad', zei hij. Volgens Weyts is er in Brussel veel werk aan de winkel, bijvoorbeeld rond veiligheid, werkloosheid en onderwijs. Maar de N-VA wil die handschoen opnemen. 'Brussel mist toekomstperspectief. Wij willen weg van het moedeloze 'laissez-faire'-sfeertje dat er nu soms Brussel hangt. Wij willen besturen in Brussel en deze stad er bovenop helpen'. Brussel heeft volgens Weyts geen Marshallplannen of masterplannen nodig maar een 'Mensenplan' dat focust op de leefbaarheid van de stad en het aantrekken van de middenklasse. Als het van Weyts afhangt moet het Brussels beleid 'Vlaams gekruid' worden. VoorstellenJohan Van den Driessche, N-VA-gemeenteraadslid in Brussel-stad en voorzitter van de congrescommissie 'Brussel', legde enkele voorstellen op tafel. Om van Brussel opnieuw een 'veilige en nette stad' te maken moet er volgens Van den Driessche bijvoorbeeld een lik-op-stuk-beleid komen, ook voor kleinere criminaliteit. 'Er bestaat voor de mensen niet zoiets als kleine of grote criminaliteit. Zij ervaren beide even hard. Daarom zijn ook nette buurten belangrijk. Verloederde straten dragen niet enkel bij tot het onveiligheidsgevoel, maar ook tot de onveiligheid'. Daarnaast pleit de N-VA voor een verbetering van de kwaliteit en de kwantiteit van het onderwijs in Brussel. De partij suggereert onder meer een betere samenwerking tussen het onderwijs en de bedrijfswereld. Van den Driessche gaf het voorbeeld van Audi Vorst, waar de autobouwer opleidingen voorziet voor scholen in en rond Brussel. Voorts moet de capaciteit van het Nederlandstalig onderwijs op peil gehouden worden en moet er binnen dat Nederlandstalig onderwijs een verplicht taalbadjaar ingevoerd worden. (Belga/KVDA)