Wanneer formateur Elio Di Rupo (PS) binnenkort zijn nota met voorstellen op tafel legt, wil Ben Weyts daar met CD&V en Open VLD in front een antwoord op geven. "Als we met z'n drieën zeggen dat we er samen instappen of samen aan de kant blijven staan, dan geven we de Franstaligen een duidelijke keuze", zegt hij zaterdag in een interview met Het Nieuwsblad.

"Alles zal afhangen van de nota die Di Rupo naar eigen zeggen half juni op tafel legt. Mij lijkt het de logica zelve dat we vervolgens met CD&V en Open VLD aan tafel gaan zitten om de vorming van een Vlaams front te bespreken", verduidelijkt Weyts. "Waarom zouden ze toegeven als de SP.A blijft zeggen dat ze het zonder ons willen doen?"

Blijkt de formateursnota echter te mager voor N-VA, dan ziet Weyts twee mogelijkheden. Ofwel gaat de rest door zonder de grootste partij in Vlaanderen, "ofwel trekken de andere Vlaamse partijen dezelfde conclusie als wij en krijgen we verkiezingen in het najaar".

Het Vlaamse front van Weyts vereist in elk geval dat zowel N-VA als de linksere ACW-strekking binnen CD&V zich in de voorstellen kan terugvinden. Het Kamerlid erkent die moeilijkheid, maar vermoedt dat het allemaal wel zal loslopen. "We gaan uiteraard geen deel uitmaken van zo'n front als we onze hersenen, ons programma, in de kast moeten laten liggen. Maar ik ben redelijk optimistisch dat we tot zo'n front kunnen komen", besluit hij. (Belga/TE)

Wanneer formateur Elio Di Rupo (PS) binnenkort zijn nota met voorstellen op tafel legt, wil Ben Weyts daar met CD&V en Open VLD in front een antwoord op geven. "Als we met z'n drieën zeggen dat we er samen instappen of samen aan de kant blijven staan, dan geven we de Franstaligen een duidelijke keuze", zegt hij zaterdag in een interview met Het Nieuwsblad. "Alles zal afhangen van de nota die Di Rupo naar eigen zeggen half juni op tafel legt. Mij lijkt het de logica zelve dat we vervolgens met CD&V en Open VLD aan tafel gaan zitten om de vorming van een Vlaams front te bespreken", verduidelijkt Weyts. "Waarom zouden ze toegeven als de SP.A blijft zeggen dat ze het zonder ons willen doen?" Blijkt de formateursnota echter te mager voor N-VA, dan ziet Weyts twee mogelijkheden. Ofwel gaat de rest door zonder de grootste partij in Vlaanderen, "ofwel trekken de andere Vlaamse partijen dezelfde conclusie als wij en krijgen we verkiezingen in het najaar". Het Vlaamse front van Weyts vereist in elk geval dat zowel N-VA als de linksere ACW-strekking binnen CD&V zich in de voorstellen kan terugvinden. Het Kamerlid erkent die moeilijkheid, maar vermoedt dat het allemaal wel zal loslopen. "We gaan uiteraard geen deel uitmaken van zo'n front als we onze hersenen, ons programma, in de kast moeten laten liggen. Maar ik ben redelijk optimistisch dat we tot zo'n front kunnen komen", besluit hij. (Belga/TE)