Regeringspartij N-VA wil dat gevangenen via videoverhoor kunnen ondervraagd worden in plaats van hen telkens naar de rechtbank te brengen. Dat schrijft Het Nieuwsblad. 'Al die transporten kosten handenvol geld', aldus N-VA-Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh. Zij diende daartoe een wetsvoorstel in.

'Marc Dutroux overbrengen van de gevangenis naar het justitiepaleis in Brussel kostte de belastingbetaler 100.000 euro', zegt N-VA-Kamerlid Kristien Van ­Vaerenbergh aan Het Nieuwsblad. Vaak zijn de zittingen waar dagelijks honderden gedetineerden naartoe gebracht worden erg kort. De raadkamer kan in een paar minuten beslissen over verdere aanhouding.

Het transport van de gevangenen is duur: celwagens en manschappen zijn niet goedkoop. Het Nieuwsblad schrijft dat onlangs nog bleek dat Justitie soms taxi's gebruikt, omdat er te weinig celwagens zijn.

'Via videoverhoor kan het aantal overbrengingen van gedetineerden enorm dalen', zegt Van Vaerenbergh. De gevangene zou dan in een videokamer in de gevangenis verhoord worden door de rechters, vanuit het Justitiepaleis.

'De agenten van het veiligheidskorps - die instaan voor onder andere de overbrengingen - krijgen dan opnieuw tijd om de veiligheid in de gerechtsgebouwen te verzekeren, wat ook een van hun opdrachten is.'

Regeringspartij N-VA wil dat gevangenen via videoverhoor kunnen ondervraagd worden in plaats van hen telkens naar de rechtbank te brengen. Dat schrijft Het Nieuwsblad. 'Al die transporten kosten handenvol geld', aldus N-VA-Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh. Zij diende daartoe een wetsvoorstel in. 'Marc Dutroux overbrengen van de gevangenis naar het justitiepaleis in Brussel kostte de belastingbetaler 100.000 euro', zegt N-VA-Kamerlid Kristien Van ­Vaerenbergh aan Het Nieuwsblad. Vaak zijn de zittingen waar dagelijks honderden gedetineerden naartoe gebracht worden erg kort. De raadkamer kan in een paar minuten beslissen over verdere aanhouding. Het transport van de gevangenen is duur: celwagens en manschappen zijn niet goedkoop. Het Nieuwsblad schrijft dat onlangs nog bleek dat Justitie soms taxi's gebruikt, omdat er te weinig celwagens zijn. 'Via videoverhoor kan het aantal overbrengingen van gedetineerden enorm dalen', zegt Van Vaerenbergh. De gevangene zou dan in een videokamer in de gevangenis verhoord worden door de rechters, vanuit het Justitiepaleis. 'De agenten van het veiligheidskorps - die instaan voor onder andere de overbrengingen - krijgen dan opnieuw tijd om de veiligheid in de gerechtsgebouwen te verzekeren, wat ook een van hun opdrachten is.'