"Omwille van de grote toestroom van Noord-Afrikaanse, vooral Tunesische vluchtelingen op het Italiaanse eiland Lampedusa, moet het in Europa mogelijk zijn de binnengrenzen tijdelijk weer in te stellen." Dat stelt N-VA-Kamerlid Daphné Dumery.

Omdat het de "vluchtelingencrisis" naar eigen zeggen niet alleen aankan, heeft Italië de Tunesiërs tijdelijke verblijfsvergunningen uitgereikt. Daarmee kunnen ze doorreizen naar heel Europa. Dat wekte eerder al de woede op van Frankrijk. Sarkozy kondigde aan dat hij opnieuw controles gaat uitvoeren aan de Franse grens.

Uitzonderlijke omstandigheden
N-VA wil hetzelfde doen in ons land. "Massa-immigratie zou onder de uitzonderlijke omstandigheden moeten vallen, die het tijdelijk instellen van binnengrenzen mogelijk maken", zegt Daphné Dumery. "Het verdrag moet worden aangepast zodat de landen op eigen initiatief grenscontroles kunnen organiseren."

Net als Frankrijk, voerde ook België alvast op de luchthavens verscherpte controles in nadat de Italianen hun tijdelijke visa uit hadden gereikt. Dumery wil dat ons land nog een stap verder gaat en ook op de weg, in havens en op internationale treinen controles uitvoert. In de commissie Binnenlandse Zaken verklaarde bevoegd staatssecretaris Melchior Wathelet echter dat hij dat niet opportuun acht. (Belga/EE)

"Omwille van de grote toestroom van Noord-Afrikaanse, vooral Tunesische vluchtelingen op het Italiaanse eiland Lampedusa, moet het in Europa mogelijk zijn de binnengrenzen tijdelijk weer in te stellen." Dat stelt N-VA-Kamerlid Daphné Dumery.Omdat het de "vluchtelingencrisis" naar eigen zeggen niet alleen aankan, heeft Italië de Tunesiërs tijdelijke verblijfsvergunningen uitgereikt. Daarmee kunnen ze doorreizen naar heel Europa. Dat wekte eerder al de woede op van Frankrijk. Sarkozy kondigde aan dat hij opnieuw controles gaat uitvoeren aan de Franse grens. Uitzonderlijke omstandigheden N-VA wil hetzelfde doen in ons land. "Massa-immigratie zou onder de uitzonderlijke omstandigheden moeten vallen, die het tijdelijk instellen van binnengrenzen mogelijk maken", zegt Daphné Dumery. "Het verdrag moet worden aangepast zodat de landen op eigen initiatief grenscontroles kunnen organiseren." Net als Frankrijk, voerde ook België alvast op de luchthavens verscherpte controles in nadat de Italianen hun tijdelijke visa uit hadden gereikt. Dumery wil dat ons land nog een stap verder gaat en ook op de weg, in havens en op internationale treinen controles uitvoert. In de commissie Binnenlandse Zaken verklaarde bevoegd staatssecretaris Melchior Wathelet echter dat hij dat niet opportuun acht. (Belga/EE)