N-VA trekt bij Raad van Europa aan alarmbel over artikel 195 Grondwet

© Belga

De N-VA pikt de wijziging van grondwetsartikel 195, die de regering-Di Rupo en de groenen willen doorvoeren, om de staatshervorming te kunnen uitvoeren, niet. De kwestie wordt eerstdaags aangekaart in de Mensenrechtencommissie van de Raad van Europa.

Op vraag van N-VA debatteert het Juridisch en Mensenrechtencomité van de Raad van Europa begin volgende week in Parijs over de wijziging van grondwetsartikel 195 die de regering-Di Rupo en de groenen willen doorvoeren om de staatshervorming te kunnen uitvoeren.

Meer dan 10 leden uit de Raad van Europa steunen het verzoek van de N-VA-Kamerleden Ben Weyts, Daphne Dumery en Kristien Van Vaerenbergh om de zaak op de agenda te zetten. Dat gebeurt dus ook.

Juridisch hocus-pocus

De Vlaams-nationalisten zijn niet te spreken over de wijziging van grondwetsartikel 195, dat de bevoegde Kamercommissie deze week al goedkeurde en dat volgende donderdag plenair wordt besproken en gestemd. De wijziging zorgt ervoor dat een aanpassing van de grondwet niet meer in twee legislaturen moet gebeuren. Enkel voor deze staatshervorming kan dat in een en dezelfde regeerperiode. N-VA vindt dit niet kunnen en heeft het over juridische hocus-pocus en het tijdelijk schorsen van de grondwet.

Raad van EuropaDe drie Kamerleden kaartten de zaak aan bij de voorzitter van de Mensenrechtencommissie van de Raad van Europa, Christopher Chope. “Onder de indruk van de kwestie, schaarde die in een mum van tijd meer dan 10 parlementsleden van de Raad van Europa achter een motie waarin de Raad van Europa wordt gevraagd hoogdringend een debat te organiseren. De motie werd ondertekend door leden uit diverse landen: GB,

Noorwegen, Portugal, Armenië, Zwitserland, … en door leden van diverse gezindten.

Vandaag besliste het Bureau van de Raad van Europa dat de kwestie inderdaad een hoogdringend debat vereist”, meldt de N-VA in een mededeling.

N-VA is tevreden

Weyts en zijn N-VA-collega’s Dumery en Van Vaerenbergh zijn tevreden. “Los van de uitkomst van het debat, is het alvast een immens belangrijk signaal. De regering legt de kritiek op de grondwetswijziging hooghartig naast zich neer. Maar ze vergissen zich als ze denken dat ze zomaar alles kunnen doen. Er zijn ook nog internationale regels en internationale instellingen”, besluit Weyts. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content