De N-VA reageert kregelig op de aanstelling van Johan Vande Lanotte tot koninklijk bemiddelaar. De partij is niet gekend in de beslissing en zegt ze via de pers te hebben vernomen.

Jan Jambon, Kamerfractieleider van de N-VA, stelde donderdag vast dat Vande Lanotte werd aangesteld na een audiëntie van Elio Di Rupo bij de koning 'van drie uur'. Hij stelt verbaasd vast dat de N-VA noch door het paleis noch door de andere partijen in de aanstelling is gekend.

De N-VA stelt ook met onvrede vast dat de koning blijft vasthouden aan de formule met zeven partijen (PS, N-VA, CD&V, CDH, SP.A, Ecolo en Groen!). Volgens Jambon is die formule verantwoordelijk voor een algemene patstelling.

De knoop ligt bij de PS, die schrik heeft voor financiële verantwoordelijkheid van de deelstaten, aldus Jambon. Maar de N-VA heeft volgens hem van de Franstalige socialisten nog geen signalen gekregen dat daar verandering in zal komen.

Toch geeft de N-VA Vande Lanotte een kans. 'Maar wij hebben onze nek ver uitgestoken en naar een compromis gezocht. Als de PS niet van haar positie afwijkt, is het voor ons gedaan', aldus Jambon.

Andere partijen reageren positief

De PS liet in een reactie weten dat ze ter beschikking staat van de bemiddelaar om de onderhandelingen te hervatten. Ook CDH en Ecolo reageerden positief. CD&V liet weten bereid te zijn om actief en constructief mee te werken aan de opdracht van Vande Lanotte. Ook Groen! stelt zich constructief op.

De SP.A, de partij van Vande Lanotte, reageerde tevreden op zijn aanstelling en hoopt dat er op die manier een einde komt aan de periode van instabiliteit en gebrek aan sereniteit in de onderhandelingen.

De N-VA reageert kregelig op de aanstelling van Johan Vande Lanotte tot koninklijk bemiddelaar. De partij is niet gekend in de beslissing en zegt ze via de pers te hebben vernomen. Jan Jambon, Kamerfractieleider van de N-VA, stelde donderdag vast dat Vande Lanotte werd aangesteld na een audiëntie van Elio Di Rupo bij de koning 'van drie uur'. Hij stelt verbaasd vast dat de N-VA noch door het paleis noch door de andere partijen in de aanstelling is gekend.De N-VA stelt ook met onvrede vast dat de koning blijft vasthouden aan de formule met zeven partijen (PS, N-VA, CD&V, CDH, SP.A, Ecolo en Groen!). Volgens Jambon is die formule verantwoordelijk voor een algemene patstelling.De knoop ligt bij de PS, die schrik heeft voor financiële verantwoordelijkheid van de deelstaten, aldus Jambon. Maar de N-VA heeft volgens hem van de Franstalige socialisten nog geen signalen gekregen dat daar verandering in zal komen.Toch geeft de N-VA Vande Lanotte een kans. 'Maar wij hebben onze nek ver uitgestoken en naar een compromis gezocht. Als de PS niet van haar positie afwijkt, is het voor ons gedaan', aldus Jambon.Andere partijen reageren positiefDe PS liet in een reactie weten dat ze ter beschikking staat van de bemiddelaar om de onderhandelingen te hervatten. Ook CDH en Ecolo reageerden positief. CD&V liet weten bereid te zijn om actief en constructief mee te werken aan de opdracht van Vande Lanotte. Ook Groen! stelt zich constructief op.De SP.A, de partij van Vande Lanotte, reageerde tevreden op zijn aanstelling en hoopt dat er op die manier een einde komt aan de periode van instabiliteit en gebrek aan sereniteit in de onderhandelingen.