'De Vlaamse ondernemingen blijven opnieuw in de kou staan,' zegt N-VA-Kamerfractieleider Jan Jambon in een eerste reactie. 'De loonlastenverlaging van drie keer 450 miljoen euro de komende jaren is volgens onze eerste indruk - ik beschik niet over teksten - een habbekrats en ruim onvoldoende om de loonkloof te dichten.'

Jambon meent dat de verlaging van de btw op elektriciteit tot zes procent niets oplevert voor de ondernemingen omdat ze vrijgesteld zijn van btw. 'Zolang de federale fegering pestbelastingen blijft invoeren (de extra lasten op bedrijfswagens, de afbouw van de RSZ-verminderingen voor deeltijdse werknemers, de hervorming van de RSZ-korting voor jonge werknemers, de extra lasten voor de werknemers met de 13.07 procent op hun collectieve bonus) zijn de ondernemers met deze verlaging niet bediend'.

De partij houdt er ook rekening mee dat de kostprijs van de maatregel de komende jaren zal oplopen. De positieve effecten op tewerkingstellingscreatie zijn onzeker en hangen af van het effect op de index. Jambon: 'Ook voor de consument is de impact twijfelachtig. Energieproducenten hebben trouwens al aangekondigd hun winstmarges te verhogen als btw wordt verlaagd'.

Verbergen

Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever schoot in TerZake op Canvas met scherp op de verlaging van de btw op elektriciteit. 'Één maand voor de verkiezingen krijgen de mensen een iets lagere energiefactuur en na de verkiezingen gaat de regering die maatregel evalueren. Met een inflatie van 0,7 procent moet men mij eens uitleggen waar dat wonderbaarlijke effect op de tewerkstelling dan vandaan komt.'

'Ik geloof dat niet en ik denk dat daar iets anders achter zit. Volgens mij zal de prijsblokkering die (minister van Economie (SP.A), nvdr.) Johan Vande Lanotte heeft ingevoerd en die hij van Europa gaat moeten loslaten, de energieprijzen verhogen. Met de btw-verlaging wil hij dat effect nu al uitvlakken en dat verborgen houden,' klonk het scherp.

'De Vlaamse ondernemingen blijven opnieuw in de kou staan,' zegt N-VA-Kamerfractieleider Jan Jambon in een eerste reactie. 'De loonlastenverlaging van drie keer 450 miljoen euro de komende jaren is volgens onze eerste indruk - ik beschik niet over teksten - een habbekrats en ruim onvoldoende om de loonkloof te dichten.'Jambon meent dat de verlaging van de btw op elektriciteit tot zes procent niets oplevert voor de ondernemingen omdat ze vrijgesteld zijn van btw. 'Zolang de federale fegering pestbelastingen blijft invoeren (de extra lasten op bedrijfswagens, de afbouw van de RSZ-verminderingen voor deeltijdse werknemers, de hervorming van de RSZ-korting voor jonge werknemers, de extra lasten voor de werknemers met de 13.07 procent op hun collectieve bonus) zijn de ondernemers met deze verlaging niet bediend'. De partij houdt er ook rekening mee dat de kostprijs van de maatregel de komende jaren zal oplopen. De positieve effecten op tewerkingstellingscreatie zijn onzeker en hangen af van het effect op de index. Jambon: 'Ook voor de consument is de impact twijfelachtig. Energieproducenten hebben trouwens al aangekondigd hun winstmarges te verhogen als btw wordt verlaagd'. Verbergen Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever schoot in TerZake op Canvas met scherp op de verlaging van de btw op elektriciteit. 'Één maand voor de verkiezingen krijgen de mensen een iets lagere energiefactuur en na de verkiezingen gaat de regering die maatregel evalueren. Met een inflatie van 0,7 procent moet men mij eens uitleggen waar dat wonderbaarlijke effect op de tewerkstelling dan vandaan komt.' 'Ik geloof dat niet en ik denk dat daar iets anders achter zit. Volgens mij zal de prijsblokkering die (minister van Economie (SP.A), nvdr.) Johan Vande Lanotte heeft ingevoerd en die hij van Europa gaat moeten loslaten, de energieprijzen verhogen. Met de btw-verlaging wil hij dat effect nu al uitvlakken en dat verborgen houden,' klonk het scherp.