Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) maakte dit weekend duidelijk dat hij met de verkiezingen in mei 2014 een topresultaat van 40 procent voor zijn partij verwacht. Hij liet in een interview dit weekend duidelijk merken dat de post van minister-president hem meer dan zomaar interesseert.

Zijn partijgenoten Ben Weyts en Jan Jambon temperen het enthousiasme van Bourgeois. "We zijn nog niet bezig met de lijstvorming", stellen beide politici in De Standaard. "Een exacte rolverdeling voor de moeder der verkiezingen is nog niet aan de orde." Volgens Weyts liet Bourgeois zich in het interview verrassen door de vraag of hij minister-president wilde worden. Jambon meent "tevreden te zijn dat hij de ambities van Geert kent."

N-VA wil incontournable worden

Geert Bourgeois gaf dit weekend een interview in dezelfde krant, waarin hij hoopte op een verkiezingsresultaat van 40 procent voor zijn partij, waardoor de N-VA "incontournable" wordt. Hij wil de Franstalige partijen zo op de knieën dwingen en hoopt dat er dan ook werkelijk een volledige Vlaamse autonomie kan komen.

Bourgeois solliciteerde daarenboven nog even voor de post van Vlaams minister-president (nu in handen van Kris Peeters, red.). Hij zag Bart De Wever burgemeester van Antwerpen blijven, en meende dat ondervoorzitter Ben Weyts een plekje zou opschuiven, richting voorzitterschap.

"Sterker Vlaanderen in België"Intussen heeft ook Vlaams minister-president Kris Peeters op VRT Radio gereageerd op de ambities van Geert Bourgeois. Hij voelt zich verrast door de uitspraken van Bourgeois. "Ik wist niet dat hij die ambitie had. Maar uiteindelijk heb ik daar niets over te zeggen. De kiezer zal in 2014 beslissen wie de grootste wordt."

Bourgeois vroeg in het fel besproken interview de steun van CD&V en Open VLD om de Vlaamse autonomie rond te krijgen. Peeters maakt duidelijk dat hij die ambitie met zijn partij niet heeft. "Wij willen de zesde staatshervorming rondkrijgen, en dan zien we wel." Volgens Peeters zijn de Vlamingen niet gediend met een autonoom en onafhankelijk Vlaanderen. "Het is geen goede zaak voor burgers en ondernemingen. Ik pleit voor een sterker Vlaanderen in België."

Peeters blijft er wel bij dat, ondanks de uitspraken van Bourgeois, de sfeer in de Vlaamse regering nog steeds goed is. (EA)

Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) maakte dit weekend duidelijk dat hij met de verkiezingen in mei 2014 een topresultaat van 40 procent voor zijn partij verwacht. Hij liet in een interview dit weekend duidelijk merken dat de post van minister-president hem meer dan zomaar interesseert. Zijn partijgenoten Ben Weyts en Jan Jambon temperen het enthousiasme van Bourgeois. "We zijn nog niet bezig met de lijstvorming", stellen beide politici in De Standaard. "Een exacte rolverdeling voor de moeder der verkiezingen is nog niet aan de orde." Volgens Weyts liet Bourgeois zich in het interview verrassen door de vraag of hij minister-president wilde worden. Jambon meent "tevreden te zijn dat hij de ambities van Geert kent." N-VA wil incontournable worden Geert Bourgeois gaf dit weekend een interview in dezelfde krant, waarin hij hoopte op een verkiezingsresultaat van 40 procent voor zijn partij, waardoor de N-VA "incontournable" wordt. Hij wil de Franstalige partijen zo op de knieën dwingen en hoopt dat er dan ook werkelijk een volledige Vlaamse autonomie kan komen. Bourgeois solliciteerde daarenboven nog even voor de post van Vlaams minister-president (nu in handen van Kris Peeters, red.). Hij zag Bart De Wever burgemeester van Antwerpen blijven, en meende dat ondervoorzitter Ben Weyts een plekje zou opschuiven, richting voorzitterschap."Sterker Vlaanderen in België"Intussen heeft ook Vlaams minister-president Kris Peeters op VRT Radio gereageerd op de ambities van Geert Bourgeois. Hij voelt zich verrast door de uitspraken van Bourgeois. "Ik wist niet dat hij die ambitie had. Maar uiteindelijk heb ik daar niets over te zeggen. De kiezer zal in 2014 beslissen wie de grootste wordt." Bourgeois vroeg in het fel besproken interview de steun van CD&V en Open VLD om de Vlaamse autonomie rond te krijgen. Peeters maakt duidelijk dat hij die ambitie met zijn partij niet heeft. "Wij willen de zesde staatshervorming rondkrijgen, en dan zien we wel." Volgens Peeters zijn de Vlamingen niet gediend met een autonoom en onafhankelijk Vlaanderen. "Het is geen goede zaak voor burgers en ondernemingen. Ik pleit voor een sterker Vlaanderen in België." Peeters blijft er wel bij dat, ondanks de uitspraken van Bourgeois, de sfeer in de Vlaamse regering nog steeds goed is. (EA)