De federale regering onderhandelt straks weer over het bankenplan van minister van Financiën Koen Geens (CD&V). De liberalen zijn tegen het voorstel van Geens, omdat ze vrezen dat het een eerste stap is naar een vermogenskadaster. N-VA-Kamerlid Peter Dedecker bood de christendemocraten een wisselmeerderheid aan om het dossier te deblokkeren.

N-VA flirtte tevoren ook met de christendemocraten, toen ze in de Kamer opriepen om het alcoholplan van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) te steunen. Open VLD wilde dinsdag niet instemmen met het verbod op de verkoop van alcoholische dranken in automaten. Analisten lezen in de demarche een signaal dat CD&V na de federale verkiezingen ook verder kan zonder de liberalen.

'Tactische zet'

In de krant De Morgen noemt politicoloog Carl Devos (UGent) de voorstellen van N-VA een tactische zet in de strijd om de centrumrechtse kiezer. Volgens Devos beseffen de Vlaams-nationalisten dat CD&V de sleutel in handen heeft na de verkiezingen. De christendemocraten zijn dan ook niet bang om hun positie op te eisen.

"Zowel op het federale als op het Vlaamse niveau zullen zij na 25 mei nodig zijn om een coalitie te vormen", analyseert Devos in De Morgen. "Ze spelen momenteel hun troeven uit ten opzichte van Open VLD en N-VA."

'Politiek draagvlak'

In De ochtend op Radio 1 vindt CD&V-voorzitter Wouter Beke het een goede zaak dat er een parlementair debat is over de CD&V-voorstellen. Volgens Beke toont dat het politieke draagvlak aan voor de plannen van Geens. Op de vraag of zijn partij zou ingaan op de wisselmeerderheid van de Vlaams-nationalisten, ging de CD&V-voorzitter niet in.

"Het parlementaire debat bewijst de redelijkheid van onze plannen", aldus Beke. "Het toont ook aan dat het gaat over het spaargeld van de mensen en over de toekomst van onze economie." (YD)

De federale regering onderhandelt straks weer over het bankenplan van minister van Financiën Koen Geens (CD&V). De liberalen zijn tegen het voorstel van Geens, omdat ze vrezen dat het een eerste stap is naar een vermogenskadaster. N-VA-Kamerlid Peter Dedecker bood de christendemocraten een wisselmeerderheid aan om het dossier te deblokkeren.N-VA flirtte tevoren ook met de christendemocraten, toen ze in de Kamer opriepen om het alcoholplan van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) te steunen. Open VLD wilde dinsdag niet instemmen met het verbod op de verkoop van alcoholische dranken in automaten. Analisten lezen in de demarche een signaal dat CD&V na de federale verkiezingen ook verder kan zonder de liberalen.'Tactische zet'In de krant De Morgen noemt politicoloog Carl Devos (UGent) de voorstellen van N-VA een tactische zet in de strijd om de centrumrechtse kiezer. Volgens Devos beseffen de Vlaams-nationalisten dat CD&V de sleutel in handen heeft na de verkiezingen. De christendemocraten zijn dan ook niet bang om hun positie op te eisen."Zowel op het federale als op het Vlaamse niveau zullen zij na 25 mei nodig zijn om een coalitie te vormen", analyseert Devos in De Morgen. "Ze spelen momenteel hun troeven uit ten opzichte van Open VLD en N-VA."'Politiek draagvlak'In De ochtend op Radio 1 vindt CD&V-voorzitter Wouter Beke het een goede zaak dat er een parlementair debat is over de CD&V-voorstellen. Volgens Beke toont dat het politieke draagvlak aan voor de plannen van Geens. Op de vraag of zijn partij zou ingaan op de wisselmeerderheid van de Vlaams-nationalisten, ging de CD&V-voorzitter niet in."Het parlementaire debat bewijst de redelijkheid van onze plannen", aldus Beke. "Het toont ook aan dat het gaat over het spaargeld van de mensen en over de toekomst van onze economie." (YD)