Dat melden Le Soir en het Anti-Fascistisch Front. Eerder zorgde de aanwezigheid van andere N-VA'ers op het verjaardagsfeest van VMO-stichter Bob Maes voor ophef.

Wat is het Colloqium Joris Van Severen?

Het colloquium gaat uit van het Studiecentrum Joris Van Severen, waar onder anderen CD&V-parlementslid Ward Kennes lid van is. Volgens hem gaat het om een historisch genootschap dat colloquia organiseert en een jaarboek uitbrengt. Op de website wordt trouwens N-VA-voorzitter Bart De Wever genoemd als medewerker aan het jaarboek en de nieuwsbrief van het Studiecentrum.

Kennes werd lid via zijn vader en heeft als lid van het Beneluxparlement naar eigen zeggen vooral interesse in het idee van Groot-Nederlandse samenwerking.

Burgemeester

Koenraad Degroote is geen lid, maar bevestigt dat hij zaterdag het welkomstwoord verzorgt op het colloquium. 'Een kleine twee jaar geleden heeft de organisatie gezegd dat ze hier in Wakken (de geboorteplaats van Van Severen, nvdr) een colloquium wilden organiseren', verduidelijkt hij aan Belga. 'Als burgemeester van Dentergem (waar Wakken deelgemeente van is, nvdr) heet ik de colloquiumgangers welkom, het is de gemeente die het drankje aanbiedt achteraf.'

De N-VA'er ziet er alvast geen graten in. 'Naar verluidt is er in 2010 en 2011 in naam van de Belgische regering en de provincie West-Vlaanderen een bloemenkrans neergelegd aan het huis van Van Severen in Brugge', aldus Degroote. 'Als al die instanties een krans mogen leggen, zie ik niet in waarom ik zou moeten wegblijven op een colloquium.'

Van Severen veroordelen wil Degroote niet. 'Veroordelen, dat is overdreven. Ik ga hem niet veroordelen', zei hij aan Le Soir. Was hij dan geen fascist? 'Je moet dat zien in de historische context van toen, dat is niet vergelijkbaar met vandaag.' (Belga/KVDA)

Dat melden Le Soir en het Anti-Fascistisch Front. Eerder zorgde de aanwezigheid van andere N-VA'ers op het verjaardagsfeest van VMO-stichter Bob Maes voor ophef.Het colloquium gaat uit van het Studiecentrum Joris Van Severen, waar onder anderen CD&V-parlementslid Ward Kennes lid van is. Volgens hem gaat het om een historisch genootschap dat colloquia organiseert en een jaarboek uitbrengt. Op de website wordt trouwens N-VA-voorzitter Bart De Wever genoemd als medewerker aan het jaarboek en de nieuwsbrief van het Studiecentrum. Kennes werd lid via zijn vader en heeft als lid van het Beneluxparlement naar eigen zeggen vooral interesse in het idee van Groot-Nederlandse samenwerking. Koenraad Degroote is geen lid, maar bevestigt dat hij zaterdag het welkomstwoord verzorgt op het colloquium. 'Een kleine twee jaar geleden heeft de organisatie gezegd dat ze hier in Wakken (de geboorteplaats van Van Severen, nvdr) een colloquium wilden organiseren', verduidelijkt hij aan Belga. 'Als burgemeester van Dentergem (waar Wakken deelgemeente van is, nvdr) heet ik de colloquiumgangers welkom, het is de gemeente die het drankje aanbiedt achteraf.' De N-VA'er ziet er alvast geen graten in. 'Naar verluidt is er in 2010 en 2011 in naam van de Belgische regering en de provincie West-Vlaanderen een bloemenkrans neergelegd aan het huis van Van Severen in Brugge', aldus Degroote. 'Als al die instanties een krans mogen leggen, zie ik niet in waarom ik zou moeten wegblijven op een colloquium.' Van Severen veroordelen wil Degroote niet. 'Veroordelen, dat is overdreven. Ik ga hem niet veroordelen', zei hij aan Le Soir. Was hij dan geen fascist? 'Je moet dat zien in de historische context van toen, dat is niet vergelijkbaar met vandaag.' (Belga/KVDA)