N-VA eist parlementaire onderzoekscommissie naar ‘fiscale fraude’ ACW

© Belga

N-VA verwijt het ACW ‘fiscale fraude’ en eist een parlementaire onderzoekscommissie. Komt die er niet, dan stapt de partij naar de rechtbank.

De winstbewijzen destijds van BACOB, toen Dexia Bank België en uiteindelijk BelfiusBank die de christelijke arbeidersbeweging ACW tot voor kort in handen had, doen opnieuw stof opwaaien.

Centraal in het verhaal staat ‘Sociaal Engagement’, de cvba die door het ACW werd opgericht enkele dagen voor het de winstbewijzen van het toenmalige BACOB in handen kreeg. Voor die winstbewijzen ontving het ACW tussen 2003 en 2011 ruim 102 miljoen euro dividenden, waar het nauwelijks belastingen op betaalde.

Strafbare feiten

Volgens N-VA gebeurde dat niet allemaal even koosjer. Op basis van onderzoek door haar studiedienst en Kamerlid Peter Dedecker, verwijt de partij het ACW belastingontwijking, misbruik van vennootschapsgoederen, fiscale fraude door schriftvervalsing en belangenvermenging. “Ook strafbare feiten dus.”

Concreet zou het ACW zich van bij de start bezondigd hebben aan belastingontwijking, door van Sociaal Engagement geen vzw maar een cvba te maken. Nochtans blijkt uit de statuten volgens N-VA duidelijk het sociale oogmerk, wat een vzw beter gepast zou maken. Door de keuze voor een cvba was de vennootschap echter geen 25 miljoen, maar slechts 7 miljoen euro belastingen verschuldigd, verklaart Dedecker de keuze.

Op zich geen strafbaar feit dus, maar volgens het Kamerlid wel “verwerpelijk”. “Met welk moreel gezag kapittelt het ACW dergelijke praktijken bij grote multinationals, als het zelf met de vingers in de vetpot zit”, sneerde Dedecker. Bovendien bezondigde het ACW zich volgens hem ook minstens aan een “grove boekhoudkundige fout” door de winstbewijzen nergens in de boekhouding te waarderen. “Zo ontweek Sociaal Engagement, en dus het ACW, opnieuw 37 miljoen euro”, klinkt het.

Diefstal van geld van Arco-coöperanten

Maar daar stopt het verhaal niet. Dat het ACW de winstbewijzen parkeerde bij Sociaal Engagement, en dus niet bij Arco, is volgens N-VA misbruik van vennootschapsgoederen en dus wel strafbaar. De winstbewijzen golden immers als vergoeding voor het aangebrachte cliënteel bij BACOB, “maar hoe kan een vennootschap die slechts twee dagen bestaat plots zoveel klanten hebben aangebracht”, werpt Dedecker op.

Volgens hem gaat het om zuivere “diefstal” van het geld van de Arco-coöperanten, die na de vereffening nog steeds op hun centen wachten.

Schriftvervalsing
De zwaarste aantijging draait rond de DBI-aftrek (definitief belaste inkomen), een belastingaftrek die moet voorkomen dat bedrijven dubbele belastingen betalen. Dankzij dat systeem kon Sociaal Engagement tussen 2003 en 2011 zo’n 6,9 miljoen euro aftrekken, waardoor uiteindelijk slechts 58.017 euro belastingen verschuldigd was.

Volgens de N-VA had Sociaal Engagement echter helemaal geen recht op die aftrek. Voorwaarde is immers een participatie van minstens tien procent in de vennootschap die het dividend uitkeert, of een minimum van 1,2 miljoen euro aandelen.

Niet alleen voldeed de cvba volgens N-VA niet aan die voorwaarden, ze zou ook schriftvervalsing gepleegd hebben om “de schijn te wekken” dat dit wel zo was. Zo zou in de jaarrekening een participatie van 82 procent in Dexia Bank België vernoemd worden. “Valsheid in de jaarrekening dus, een bijzondere vorm van valsheid in geschriften.”

Dubieuze controle

Vraag is dan waarom de revisoren van die jaarrekening nooit alarm sloegen. In een eerste reactie benadrukte het ACW immers al dat het eind 2009 en medio 2011 fiscale controle kreeg.

Dedecker wil niemand met de vinger wijzen, maar stelt vast dat het ACW voor het merendeel van zijn organisaties grote revisorenkantoren inschakelt, terwijl dat voor Sociaal Engagement niet zo is. “Daarvoor kiest men een klein kantoortje van twee mensen”, merkt hij fijntjes op. Het zou gaan om het kantoor Berckmoes-Langendries & Partners.

Belangenvermenging

Tot slot hekelt N-VA nog de belangenvermenging in het “doorsluizen van geld van Dexia Bank België naar Sociaal Engagement, waar vooral de eigen coöperanten de dupe van werden”. Toen Dexia Holding in zwaar weer kwam, leende ACW-financieringsvehikel Arco immers geld bij DBB voor een kapitaalsverhoging van de holding. DBB haalde opbrengsten uit die lening, die dan via de winstbewijzen deels bij Sociaal Engagement terechtkwam. “Manifeste belangenvermenging dus.”

N-VA is alvast niet van plan het hierbij te laten. Met het eigen dossier in handen, zal het volgende donderdag in de Kamer “nog een laatste keer” vragen om de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie naar de afwikkeling van het Dexia-dossier.

Rechtbank

“Blijft de meerderheid weigeren, dan stappen we naar de rechter”, waarschuwde fractieleider Jan Jambon. “Ook bij ons zitten genoeg Arco-gedupeerden die daarvoor een belang kunnen aantonen.” De partij zegt alvast stevig in de schoenen te staan, omdat ze het dossier eerst aan “minstens vijf topfiscalisten” heeft voorgelegd. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content