N-VA, CD&V en Open VLD willen dat formateur Elio Di Rupo slaagt. Dat verklaarden Open VLD-voorzitter Alexander De Croo, zijn CD&V-collega Wouter Beke en N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts donderdag in de wandelgangen van het federale parlement na een eerste ontmoeting van de drie partijen.
Tijdens de vergadering werden de plooien gladgestreken tussen de partijen en werden afspraken gemaakt voor nieuwe ontmoetingen in de komende weken opdat de missie van de formateur zou slagen.

De vergadering tussen de drie partijen kwam er op initiatief van N-VA-voorzitter Bart De Wever. De delegaties van de drie partijen zagen elkaar gedurende twee uur. In de eerste plaats werden de plooien gladgestreken tussen de drie partijen, luidde het.

Geen front
De partijen zijn het met elkaar eens, maar vormen formeel geen front, iets waartoe Bart De Wever vorig weekend had opgeroepen. Vragen over een Vlaams front werden handig ontweken. 'Ik ben al blij dat we elkaar gezien hebben, want daar waren al vragen over,' zei De Wever achteraf.

Er werd afgesproken dat er de komende weken nog vergaderingen zullen volgen, maar over de inhoud engageerden de drie partijen zich om discreet te blijven. De Croo en Weyts beklemtoonden dat de drie er alles toe willen doen opdat formateur Elio Di Rupo zou slagen.

SP.A en Groen! afwezig

Over de afwezigheid van SP.A en Groen! bleven ze op de vlakte. "Het is toch normaal dat de Vlaamse partijen en de hervormingsgezinde partijen met elkaar praten", stelde Alexander De Croo. "Wij hebben geantwoord op de uitnodiging van de N-VA", zei Wouter Beke. "We hebben geen inclusieven of exclusieven", klonk het bij Weyts. (Belga/TE/EE)

N-VA, CD&V en Open VLD willen dat formateur Elio Di Rupo slaagt. Dat verklaarden Open VLD-voorzitter Alexander De Croo, zijn CD&V-collega Wouter Beke en N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts donderdag in de wandelgangen van het federale parlement na een eerste ontmoeting van de drie partijen. Tijdens de vergadering werden de plooien gladgestreken tussen de partijen en werden afspraken gemaakt voor nieuwe ontmoetingen in de komende weken opdat de missie van de formateur zou slagen. De vergadering tussen de drie partijen kwam er op initiatief van N-VA-voorzitter Bart De Wever. De delegaties van de drie partijen zagen elkaar gedurende twee uur. In de eerste plaats werden de plooien gladgestreken tussen de drie partijen, luidde het. Geen front De partijen zijn het met elkaar eens, maar vormen formeel geen front, iets waartoe Bart De Wever vorig weekend had opgeroepen. Vragen over een Vlaams front werden handig ontweken. 'Ik ben al blij dat we elkaar gezien hebben, want daar waren al vragen over,' zei De Wever achteraf.Er werd afgesproken dat er de komende weken nog vergaderingen zullen volgen, maar over de inhoud engageerden de drie partijen zich om discreet te blijven. De Croo en Weyts beklemtoonden dat de drie er alles toe willen doen opdat formateur Elio Di Rupo zou slagen. SP.A en Groen! afwezigOver de afwezigheid van SP.A en Groen! bleven ze op de vlakte. "Het is toch normaal dat de Vlaamse partijen en de hervormingsgezinde partijen met elkaar praten", stelde Alexander De Croo. "Wij hebben geantwoord op de uitnodiging van de N-VA", zei Wouter Beke. "We hebben geen inclusieven of exclusieven", klonk het bij Weyts. (Belga/TE/EE)