'Ik sluit niet uit dat we een staatshervorming steunen en toch niet in de regering stappen', zo zegt hij in een gesprek met Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen.

Volgens Beke is de basishouding van zijn partij niet veranderd sinds de verkiezingen van 13 juni 2010. 'Die basishouding is dat we eerst nagaan hoe ernstig ze het menen met B-H-V en de staatshervorming. First things first, eerst het communautaire.'

Pas als dat geregeld is, zegt Beke, 'moet er gepraat worden over de begroting en het sociaaleconomische. Daar bepalen we dàn onze houding over.' Beke zegt alvast niet uit te sluiten dat CD&V een staatshervorming steunt en toch niet in de regering stapt.

Beke: 'De Wever reikt geen alternatief aan'

In het interview verdedigt Beke zich ook tegen de kritiek van N-VA die vindt dat CD&V 'met de billen bloot gaat'. Volgens Beke heeft de N-VA zelf beslist om niet mee te onderhandelen en biedt de partij van Bart De Wever 'geen alternatief' aan.

'De Wever heeft een keuze gemaakt: zijn partij versterken, liever dan B-H-V te splitsen. Dat is zijn verantwoordelijkheid. Een veel comfortabelere houding dan wij nu aannemen'. De CD&V-voorzitter zegt wel dat hij 'beseft dat hij een risico neemt'.

Beke: 'Ik heb het spel hard gespeeld'

De christendemocraat vindt dat hij het spel hard gespeeld heeft: 'Ik moest het been wel stijf houden tot ik mijn zin kreeg', zegt hij in een gesprek met De Standaard. 'We zijn voorzichtig tevreden. We hebben onze slag binnengehaald', klinkt het in Het Nieuwsblad over de beslissing om 'op eigen voorwaarden' toch aan de onderhandelingstafel aan te schuiven.

In dezelfde gesprekken wijst hij naar een Liesbeth Homans, N-VA-senatrice en vertrouwelinge van Bart De Wever, die zei dat er met de Franstaligen geen akkoorden meer te sluiten vallen. 'Dan stel ik me de vraag hoe ze een staatshervorming denkt te realiseren.', merkt Beke op.

Beke: 'De Wever verontschuldigde zich'

Heeft Bart De Wever hem voetje gelicht door eerst te laten uitschijnen dat hij 'ja, maar' zou zeggen, om het uiteindelijk toch op 'nee' te houden? 'Zeker en vast', antwoordt de christendemocratische partijleider. 'Hij heeft zich er dan ook voor verontschuldigd in een e-mail'.

De onderhandelaars nemen eerst enkele weken vakantie voor de onderhandelingen echt starten. Volgens Beke houdt die pauze ook risico's in, want er kunnen in die tijd provocerende verklaringen de sfeer verpesten. 'Maar iedereen snakt naar een beetje rust', besluit Beke. (Belga/SD)

'Ik sluit niet uit dat we een staatshervorming steunen en toch niet in de regering stappen', zo zegt hij in een gesprek met Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen. Volgens Beke is de basishouding van zijn partij niet veranderd sinds de verkiezingen van 13 juni 2010. 'Die basishouding is dat we eerst nagaan hoe ernstig ze het menen met B-H-V en de staatshervorming. First things first, eerst het communautaire.'Pas als dat geregeld is, zegt Beke, 'moet er gepraat worden over de begroting en het sociaaleconomische. Daar bepalen we dàn onze houding over.' Beke zegt alvast niet uit te sluiten dat CD&V een staatshervorming steunt en toch niet in de regering stapt. Beke: 'De Wever reikt geen alternatief aan' In het interview verdedigt Beke zich ook tegen de kritiek van N-VA die vindt dat CD&V 'met de billen bloot gaat'. Volgens Beke heeft de N-VA zelf beslist om niet mee te onderhandelen en biedt de partij van Bart De Wever 'geen alternatief' aan. 'De Wever heeft een keuze gemaakt: zijn partij versterken, liever dan B-H-V te splitsen. Dat is zijn verantwoordelijkheid. Een veel comfortabelere houding dan wij nu aannemen'. De CD&V-voorzitter zegt wel dat hij 'beseft dat hij een risico neemt'. Beke: 'Ik heb het spel hard gespeeld' De christendemocraat vindt dat hij het spel hard gespeeld heeft: 'Ik moest het been wel stijf houden tot ik mijn zin kreeg', zegt hij in een gesprek met De Standaard. 'We zijn voorzichtig tevreden. We hebben onze slag binnengehaald', klinkt het in Het Nieuwsblad over de beslissing om 'op eigen voorwaarden' toch aan de onderhandelingstafel aan te schuiven. In dezelfde gesprekken wijst hij naar een Liesbeth Homans, N-VA-senatrice en vertrouwelinge van Bart De Wever, die zei dat er met de Franstaligen geen akkoorden meer te sluiten vallen. 'Dan stel ik me de vraag hoe ze een staatshervorming denkt te realiseren.', merkt Beke op. Beke: 'De Wever verontschuldigde zich' Heeft Bart De Wever hem voetje gelicht door eerst te laten uitschijnen dat hij 'ja, maar' zou zeggen, om het uiteindelijk toch op 'nee' te houden? 'Zeker en vast', antwoordt de christendemocratische partijleider. 'Hij heeft zich er dan ook voor verontschuldigd in een e-mail'. De onderhandelaars nemen eerst enkele weken vakantie voor de onderhandelingen echt starten. Volgens Beke houdt die pauze ook risico's in, want er kunnen in die tijd provocerende verklaringen de sfeer verpesten. 'Maar iedereen snakt naar een beetje rust', besluit Beke. (Belga/SD)