De Federale Ondersteuningscel werd binnen het 'Commissariat Spécial à la Reconstruction' opgericht om na het noodweer van half juli de coördinatie van de federale hulp te stroomlijnen. Na overleg met Waals minister-president Elio Di Rupo besliste de minister haar werking tot half november te verlengen. De situatie is immers nog steeds ernstig in een aantal gemeenten. De federale hulpdiensten zetten de komende weken daarom hun werk voort. Zo zal de civiele bescherming onder andere verder beschadigde olietanks van particulieren en overheidsdiensten leegpompen. Ze zal ook samen met Defensie de rivieroevers schoonmaken.

Verder komt de federale politie, indien nodig, de lokale politiezones versterken om de zwaarst getroffen buurten en opslagplaatsen te beveiligen. Daarnaast voert de federale politie ook helikopter- en dronevluchten uit om mogelijke gevaren van toekomstig noodweer in het getroffen gebied beter in beeld te brengen. 'Een ongeziene situatie vraagt een unieke en creatieve aanpak. De oprichting van de Federale Ondersteuningscel blijkt een goede zaak te zijn voor de coördinatie van de hulpverlening op het terrein en boekte al heel wat concrete resultaten', aldus minister Verlinden.

Minister-president Di Rupo bevestigt dat de federale diensten nog een rol te spelen hebben in de getroffen gemeenten. 'Het leek ons dan ook nuttig de werkzaamheden van de Federale Ondersteuningscel binnen het Commissariaat te verlengen om de slachtoffers zo goed mogelijk te helpen.' De focus van het beheer van de crisis ligt momenteel op het herstel. Die fase heeft voornamelijk betrekking op regionale aangelegenheden, zoals huisvesting, afvalbeheer, weg- en waterinfrastructuur en energie, en wordt geleid door het bijzonder commissariaat dat het Waals gewest heeft opgericht.

De Federale Ondersteuningscel werd binnen het 'Commissariat Spécial à la Reconstruction' opgericht om na het noodweer van half juli de coördinatie van de federale hulp te stroomlijnen. Na overleg met Waals minister-president Elio Di Rupo besliste de minister haar werking tot half november te verlengen. De situatie is immers nog steeds ernstig in een aantal gemeenten. De federale hulpdiensten zetten de komende weken daarom hun werk voort. Zo zal de civiele bescherming onder andere verder beschadigde olietanks van particulieren en overheidsdiensten leegpompen. Ze zal ook samen met Defensie de rivieroevers schoonmaken. Verder komt de federale politie, indien nodig, de lokale politiezones versterken om de zwaarst getroffen buurten en opslagplaatsen te beveiligen. Daarnaast voert de federale politie ook helikopter- en dronevluchten uit om mogelijke gevaren van toekomstig noodweer in het getroffen gebied beter in beeld te brengen. 'Een ongeziene situatie vraagt een unieke en creatieve aanpak. De oprichting van de Federale Ondersteuningscel blijkt een goede zaak te zijn voor de coördinatie van de hulpverlening op het terrein en boekte al heel wat concrete resultaten', aldus minister Verlinden. Minister-president Di Rupo bevestigt dat de federale diensten nog een rol te spelen hebben in de getroffen gemeenten. 'Het leek ons dan ook nuttig de werkzaamheden van de Federale Ondersteuningscel binnen het Commissariaat te verlengen om de slachtoffers zo goed mogelijk te helpen.' De focus van het beheer van de crisis ligt momenteel op het herstel. Die fase heeft voornamelijk betrekking op regionale aangelegenheden, zoals huisvesting, afvalbeheer, weg- en waterinfrastructuur en energie, en wordt geleid door het bijzonder commissariaat dat het Waals gewest heeft opgericht.