Jambon wil het plan voor Molenbeek in de loop van januari aankondigen. "We hebben op alle bestuursniveaus de neuzen in dezelfde richting gekregen: het gemeentebestuur, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de federale regering. We gaan nu de ambtenaren verder ondersteunen, zodat zij de inwoners kunnen registreren. Dat is het eerste dat je moet weten: wie is er op het grondgebied woonachtig?", aldus Jambon.

De minister wil ook de zwarte economie aanpakken. Terroristen hebben vaak geen werk en kunnen toch dure wapens kopen. "Heel vaak is dat door criminele of semi-criminele activiteiten die ze er op nahouden. Dat situeert zich op het niveau van de drugs- of wapenhandel en die geldstromen gaan we droogleggen."

Verder wil Jambon de politieaanwezigheid versterken. Hij wil dat zelfs ruimer bekijken dan Molenbeek alleen.

Jambon kwam ook terug op de terreurdreiging in ons land en in Oostenrijk. "Wat nu in Wenen aangekondigd wordt, is exact wat wij hier ook hebben: niveau 3 is een grote dreiging. Ook in Wenen is het vooral gericht op grote manifestaties waar veel volk bij elkaar komt. Er zijn geen extra indicaties voor aanslagen. Wat we al hadden, wordt enkel bevestigd."

De N-VA-minister wil vooral vermijden dat dit routine wordt. "Dreigingsniveau 3 is iets uitzonderlijk en ik hoop zo snel mogelijk te kunnen meemaken dat we terug naar 2 of zelfs 1 gaan. Als je lang in zo'n dreigingsniveau 3 zit, is die routine het gevaar, want het blijft iets heel ongewoons."

(Belga/WK)

Jambon wil het plan voor Molenbeek in de loop van januari aankondigen. "We hebben op alle bestuursniveaus de neuzen in dezelfde richting gekregen: het gemeentebestuur, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de federale regering. We gaan nu de ambtenaren verder ondersteunen, zodat zij de inwoners kunnen registreren. Dat is het eerste dat je moet weten: wie is er op het grondgebied woonachtig?", aldus Jambon. De minister wil ook de zwarte economie aanpakken. Terroristen hebben vaak geen werk en kunnen toch dure wapens kopen. "Heel vaak is dat door criminele of semi-criminele activiteiten die ze er op nahouden. Dat situeert zich op het niveau van de drugs- of wapenhandel en die geldstromen gaan we droogleggen." Verder wil Jambon de politieaanwezigheid versterken. Hij wil dat zelfs ruimer bekijken dan Molenbeek alleen. Jambon kwam ook terug op de terreurdreiging in ons land en in Oostenrijk. "Wat nu in Wenen aangekondigd wordt, is exact wat wij hier ook hebben: niveau 3 is een grote dreiging. Ook in Wenen is het vooral gericht op grote manifestaties waar veel volk bij elkaar komt. Er zijn geen extra indicaties voor aanslagen. Wat we al hadden, wordt enkel bevestigd." De N-VA-minister wil vooral vermijden dat dit routine wordt. "Dreigingsniveau 3 is iets uitzonderlijk en ik hoop zo snel mogelijk te kunnen meemaken dat we terug naar 2 of zelfs 1 gaan. Als je lang in zo'n dreigingsniveau 3 zit, is die routine het gevaar, want het blijft iets heel ongewoons." (Belga/WK)