Dat zegt Groen donderdag nadat een Pano-reportage woensdag in beeld bracht dat steeds meer Vlamingen geen goede betaalbare woning vinden.

'Vandaag is er een onaanvaardbaar lange wachtlijst van kandidaat-huurders voor een sociale woning. Meer dan 150.000 Vlamingen moeten gemiddeld meer dan 3 jaar wachten op een betaalbare, sociale woning. Steeds meer mensen komen tijdens het wachten in de armoede terecht, omdat ze de hoge huurprijs op de private huurmarkt niet kunnen betalen', zegt Vlaams parlementslid An Moerenhout (Groen).

Dat is onaanvaardbaar, zegt Moerenhout. Volgens het parlementslid draagt de N-VA een verpletterende verantwoordelijkheid. 'Het woonbeleid is sinds de meest recente staatshervorming in handen van N-VA, maar de N-VA ministers, eerst minister Homans en vandaag minister Diependaele, hebben het nagelaten om oog te hebben voor de meest kwetsbaren. Zo nam de armoede op de huurmarkt jaar na jaar toe.'

Huurpremie

Iedereen heeft recht op een kwaliteitsvolle en betaalbare woning, ook als je huurt, zegt ook Vlaams parlementslid voor sp.a Maxim Veys. 'We hebben nood aan een sterke overheid die dit probleem écht aanpakt en die slim investeert in de bouw van sociale woningen en de drempels voor huurpremies in afwachting verlaagt. Renovatiepremies voor verhuurders moeten kunnen wanneer zij zich ertoe verbinden voor een langere tijd een verlaagde huurprijs te vragen', zegt hij.

Groen wil dat minister Diependaele een huurpremie voorziet voor alle wachtenden op een sociale woning, en niet pas na 4 jaar wachten zoals dat vandaag het geval is. Ook het aantal woningen op de huurmarkt moet naar omhoog, zegt de partij.

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele liet in De Ochtend op Radio 1 weten dat hij in overleg wil gaan met de verhuurders om de Vlaamse huursubsidies en -premies meer bekendheid te geven. Slechts de helft van de mensen die op dergelijke steunmaatregelen recht heeft, maakt daar nu gebruik van, zo blijkt. 'Ik denk dat we met de immokantoren in overleg moeten gaan om hen meer kennis te geven over de huursubsidies en -premies', aldus nog minister Diependaele.

Dat zegt Groen donderdag nadat een Pano-reportage woensdag in beeld bracht dat steeds meer Vlamingen geen goede betaalbare woning vinden. 'Vandaag is er een onaanvaardbaar lange wachtlijst van kandidaat-huurders voor een sociale woning. Meer dan 150.000 Vlamingen moeten gemiddeld meer dan 3 jaar wachten op een betaalbare, sociale woning. Steeds meer mensen komen tijdens het wachten in de armoede terecht, omdat ze de hoge huurprijs op de private huurmarkt niet kunnen betalen', zegt Vlaams parlementslid An Moerenhout (Groen). Dat is onaanvaardbaar, zegt Moerenhout. Volgens het parlementslid draagt de N-VA een verpletterende verantwoordelijkheid. 'Het woonbeleid is sinds de meest recente staatshervorming in handen van N-VA, maar de N-VA ministers, eerst minister Homans en vandaag minister Diependaele, hebben het nagelaten om oog te hebben voor de meest kwetsbaren. Zo nam de armoede op de huurmarkt jaar na jaar toe.' Iedereen heeft recht op een kwaliteitsvolle en betaalbare woning, ook als je huurt, zegt ook Vlaams parlementslid voor sp.a Maxim Veys. 'We hebben nood aan een sterke overheid die dit probleem écht aanpakt en die slim investeert in de bouw van sociale woningen en de drempels voor huurpremies in afwachting verlaagt. Renovatiepremies voor verhuurders moeten kunnen wanneer zij zich ertoe verbinden voor een langere tijd een verlaagde huurprijs te vragen', zegt hij. Groen wil dat minister Diependaele een huurpremie voorziet voor alle wachtenden op een sociale woning, en niet pas na 4 jaar wachten zoals dat vandaag het geval is. Ook het aantal woningen op de huurmarkt moet naar omhoog, zegt de partij. Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele liet in De Ochtend op Radio 1 weten dat hij in overleg wil gaan met de verhuurders om de Vlaamse huursubsidies en -premies meer bekendheid te geven. Slechts de helft van de mensen die op dergelijke steunmaatregelen recht heeft, maakt daar nu gebruik van, zo blijkt. 'Ik denk dat we met de immokantoren in overleg moeten gaan om hen meer kennis te geven over de huursubsidies en -premies', aldus nog minister Diependaele.