Milquet wil ex-radicale moslims inzetten tegen jihadistische jongeren

© Belga
Simon Demeulemeester

Joëlle Milquet wil voormalige radicale moslims inschakelen in een netwerk van ‘sleutelfiguren’ uit de moslimgemeenschap. Dat netwerk moet radicalisering van jongeren tegengaan.

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) wil een netwerk van prominente vertegenwoordigers uit de moslimgemeenschap inzetten in de strijd tegen radicalisering en jihadistische jongeren. Daarenboven wil ze een cel oprichten waarin alle expertise over radicalisering gebundeld wordt.

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) zal haar idee om een speciale cel van Binnenlandse Zaken op te richten, voorstellen aan het kernkabinet. Haar actieplan bestaat uit 10 voorstellen om de strijd tegen radicalisering van jongeren aan te binden. De minister wil beletten dat nog meer Belgische en islamitische jongeren naar Syrië vertrekken om te gaan vechten tegen het regime van Bashar Al-Assad.

Milquet wil onder meer het gaan vechten in het buitenland strafbaar maken via een Koninklijk Besluit. Ze neemt ook het voorstel van de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (SP.A) over. Die stelde voor om de identiteitskaarten van radicaliserende jongeren af te nemen. Milquet vraagt bovendien dat minderjarigen die naar Turkije vertrekken, dat grenst aan Syrië en vanwaaruit velen het front intrekken, strenger gecontroleerd worden. Daarvoor wil ze ook de luchtvaartmaatschappijen inschakelen. Die moeten nauwkeuriger controleren, aldus de minister.

“Sleutelfiguren” en moskeeën uit de Belgische moslimgemeenschap moeten volgens Milquet als moderator ingeschakeld worden, zo meldt De Morgen. Netwerken over het hele land moeten jongeren die in Syrië willen gaan strijden tegenhouden en de strijd tegen extremistische stromingen als het salafisme en het wahabisme (de dominante stroming in Saudi-Arabië) bespreekbaar maken in de moslimgemeenschap. Milquet ziet de nood aan een “tegendiscours”.

Voormalige radicale moslims inschakelen

Milquet legt een rol weg voor moslims die vroeger zo’n extreem discours aanhingen. Na een grondige screening kunnen zij in het netwerk ingeschakeld worden en vanuit hun eigen ervaring jongeren waarschuwen voor die kant van de jihad waar ronselaars het niet over hebben. Veel van de jongeren worden gelokt met onzinnige beloftes en met een huwelijksjihad: een snel huwelijk met vooral Syrische en Tunesische meisjes.

De moslimnetwerken moeten de steun krijgen van het sociaal werk en de scholen, om een cursus “morele weerbaarheid” te ontwikkelen.

Expertise verzamelen

Minister Milquet wil alle expertise over radicalisering centraliseren in een speciale cel binnen Binnenlandse Zaken. Onderwijzers, straathoekwerkers of lokale politiek zullen dan bij die cel kunnen aankloppen. Milquet wil ook preventief tewerk gaan en “frustraties die kunnen uitmonden in radicalisering” indammen.

De Inspectie Financiën is niet gewonnen voor dat plan. Ze zijn ervan overtuigd dat dat een “budgettaire impact” zal hebben. De middelen daarvoor zijn echter “niet beschikbaar.” De Inspectie Financiën vindt dan ook dat de acties moeten kunnen ingebed worden binnen de huidige werking. Het kabinet van Milquet reageert dat het advies ten eerste niet bindend is, en ten tweede dat de strategie “geen euro meer zal kosten”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content