Eerste minister Elio Di Rupo is in de plenaire zitting van de Kamer nogmaals ondervraagd over de begrotingsgesprekken, maar liet daarbij de vraagstellers op hun honger zitten.

"Mijnheer Di Rupo, laat uw toespraak op een cd branden, dan kan u ze elke week laten afspelen", vatte Jan Jambon (N-VA) samen.

Gekrakeel

Onder meer Gerolf Annemans (Vlaams Belang) en Patrick Dewael (Open VLD) wilden van de premier weten hoe het staat met de begrotingsonderhandelingen. "Dit is geen tijd voor ideologische taboes, iedereen moet die overboord gooien", moedigde Dewael aan. "De eerste minister moet het gekrakeel kunnen overstijgen. Het wordt tijd dat deze regering met een nieuw ambitieus programma komt".

Jean-Marie Dedecker (LDD) loofde de Nederlandse politiek: "Daar slagen ze er in op een maand tijd verkiezingen te houden, een regering te vormen en crisismaatregelen te nemen. Hier duurt het maanden om een begroting op te maken".

Ford Genk

Di Rupo benadrukte daarop nogmaals dat de aangekondigde sluiting van Ford Genk en andere herstructureringen de onderhandelingen alleen maar complexer hebben gemaakt. "Maar ongeacht de beschikbare middelen zal werk worden gemaakt van de relance," verzekerde hij. "Ik deel uw ongeduld, maar laat ons eerlijk zijn: er is geen simpele en eenduidige oplossing".

Besparingen

Volgens hem liggen alle nodige elementen voor een begrotingsinspanning van 3,4 miljard euro intussen wel op tafel. "Elk ministerieel departement zal ook volgend jaar aanzienlijke bijkomende besparingen doorvoeren. Er zullen ook extra inspanningen worden geleverd in de sociale zekerheid, en daarnaast wordt op een redelijke manier voor extra inkomsten gezorgd. Samen met de gewesten zullen we zorgen dat het vertrouwen van de financiële markten wordt behouden".

Vertrouwen

Dat vertrouwen is er volgens Di Rupo op dit moment opnieuw. "België heeft deze week nog voor een miljard euro geleend tegen een negatieve rentevoet", bracht hij in herinnering. "Dat is mede dankzij het begrotingsbeleid dat onze regering sinds december 2011 voert".

De oppositiepartijen reageerden lacherig op de toelichting van de eerste minister. "Nog nooit is de nietszeggendheid en de onmacht zo elegant naar voor gebracht door een premier", zei Gerolf Annemans.

"Laat uw toespraak op een cd branden, dan kan u ze elke week laten afspelen", reageerde Jan Jambon.

Dedecker besloot de discussie met een waarschuwing. "Als u een echte econoom bij de onderhandeling betrekt zal hij u vertellen dat een btw-verhoging nutteloos is zonder een indexsprong". (Belga/EE)

Eerste minister Elio Di Rupo is in de plenaire zitting van de Kamer nogmaals ondervraagd over de begrotingsgesprekken, maar liet daarbij de vraagstellers op hun honger zitten. "Mijnheer Di Rupo, laat uw toespraak op een cd branden, dan kan u ze elke week laten afspelen", vatte Jan Jambon (N-VA) samen. Gekrakeel Onder meer Gerolf Annemans (Vlaams Belang) en Patrick Dewael (Open VLD) wilden van de premier weten hoe het staat met de begrotingsonderhandelingen. "Dit is geen tijd voor ideologische taboes, iedereen moet die overboord gooien", moedigde Dewael aan. "De eerste minister moet het gekrakeel kunnen overstijgen. Het wordt tijd dat deze regering met een nieuw ambitieus programma komt". Jean-Marie Dedecker (LDD) loofde de Nederlandse politiek: "Daar slagen ze er in op een maand tijd verkiezingen te houden, een regering te vormen en crisismaatregelen te nemen. Hier duurt het maanden om een begroting op te maken". Ford Genk Di Rupo benadrukte daarop nogmaals dat de aangekondigde sluiting van Ford Genk en andere herstructureringen de onderhandelingen alleen maar complexer hebben gemaakt. "Maar ongeacht de beschikbare middelen zal werk worden gemaakt van de relance," verzekerde hij. "Ik deel uw ongeduld, maar laat ons eerlijk zijn: er is geen simpele en eenduidige oplossing". Besparingen Volgens hem liggen alle nodige elementen voor een begrotingsinspanning van 3,4 miljard euro intussen wel op tafel. "Elk ministerieel departement zal ook volgend jaar aanzienlijke bijkomende besparingen doorvoeren. Er zullen ook extra inspanningen worden geleverd in de sociale zekerheid, en daarnaast wordt op een redelijke manier voor extra inkomsten gezorgd. Samen met de gewesten zullen we zorgen dat het vertrouwen van de financiële markten wordt behouden". Vertrouwen Dat vertrouwen is er volgens Di Rupo op dit moment opnieuw. "België heeft deze week nog voor een miljard euro geleend tegen een negatieve rentevoet", bracht hij in herinnering. "Dat is mede dankzij het begrotingsbeleid dat onze regering sinds december 2011 voert". De oppositiepartijen reageerden lacherig op de toelichting van de eerste minister. "Nog nooit is de nietszeggendheid en de onmacht zo elegant naar voor gebracht door een premier", zei Gerolf Annemans. "Laat uw toespraak op een cd branden, dan kan u ze elke week laten afspelen", reageerde Jan Jambon. Dedecker besloot de discussie met een waarschuwing. "Als u een echte econoom bij de onderhandeling betrekt zal hij u vertellen dat een btw-verhoging nutteloos is zonder een indexsprong". (Belga/EE)