Michel maakt geen ommezwaai en zal VN migratie-akkoord tekenen

Charles Michel sprak de Verenigde Naties toe in New York op 27 september 2018. Daar verklaarde hij dat België het VN-migratiepact zou ondertekenen op een bijeenkomst in Marrakesh in december. N-VA gooide later roet in het eten en ging in verzet tegen de tekst. © Belga

Premier Charles Michel blijft het VN-Migratiepact voluit steunen. Dat bericht De Standaard dinsdag.

‘De premier stelt zich onbuigzaam op.’ Bronnen binnen de regering klinken formeel, schrijft De Standaard. Michel beschouwt het Migratiepact van de Verenigde Naties als een goede tekst en vindt dat internationale ver­dragen gerespecteerd moeten worden. Daarom blijft België het akkoord onverminderd steunen, wat ook de mening van de N-VA mag zijn.

Naar verluidt maakte de premier zijn standpunt erg duidelijk aan zijn coalitiepartners. Michel wil het diplomatieke proces en de uitkomst van de onderhandelingen respecteren. De eerste minister vertelde eind september tijdens de Algemene Vergadering van de VN dat België de tekst tekent. Hij komt daar niet ­op terug.

De premier wil expliciet tegenspreken dat hij zijn mening onder druk van de FPÖ – de extreemrechtse coalitiepartner die de Oosten­rijkse kanselier Sebastian Kurz tot een ommezwaai dwong – bijstelt.

De premier koestert plannen om zelf naar Marrakesh af te zakken, waar de tekst wordt bekrachtigd. Daarmee legt hij critici het zwijgen op die vinden dat hij naar de pijpen van de N-VA danst. ‘Theo Fran­cken? De staatssecretaris voor Asiel mag mee. Hij kan de valiezen van Michel dragen’, zegt een hoge regeringsbron.

Bij N-VA wil men voorlopig niet reageren op het nieuws dat de premier zijn koers niet wil bijstellen. Gevraagd naar een reactie verwijst het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) naar de mededeling die de partij maandag verspreidde. Daarin zegt de partij dat de tekst van het pact ‘ingaat tegen onze visie op migratie en volgens ons ook tegen het gevoerde regeringsbeleid’. De N-VA maakt zich ook ‘grote zorgen over de mogelijk juridische implicaties’. Die bezwaren wil de N-VA ook binnen de regering bespreken en ‘verdedigen’.

In De Ochtend op Radio 1 herhaalde N-VA-vicepremier Jan Jambon dat het debat verder zal worden gevoerd in de schoot van de regering. ‘De tekst goedkeuren zou problematisch zijn. Maar ik reken erop dat we met een visie op migratie naar buiten kunnen komen waar wij ons als partij achter kunnen scharen.’ Jambon geeft de regering tot 10 december, wanneer de top in Marrakesh van start gaat, de tijd om een eensgezind standpunt te vinden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content