In een mededeling veroordeelt premier Michel de aanval met klem. 'Dit is niet alleen een moordaanslag, maar een serieuze aanval op de veiligheid van de bevolking. Dit is onaanvaardbaar', klinkt het.

Hij bevestigt de Belgische solidariteit met het Verenigd Koninkrijk en roept Rusland op om 'samen te werken om licht te werpen op deze zaak'. Het is van fundamenteel belang dat het verdrag inzake het verbod op chemische wapens en internationale verbintenissen volledig worden gerespecteerd, zegt de premier.

Europese coördinatie

Michel roept de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, op om het antwoord van de Europese lidstaten te coördineren. Volgende week donderdag en vrijdag komen de Europese staatshoofden en regeringsleiders bijeen voor een Europese top, waar de zaak geagendeerd zal worden.

De Britse premier Theresa May kondigde woensdag al de opschorting van de bilaterale Brits-Russische contacten aan en zei dat 23 Russische diplomaten het VK worden uitgezet.

Beschuldigd

Skripal en zijn dochter Joelia werden op 4 maart bewusteloos en vergiftigd aangetroffen op een bankje in de Zuid-Engelse stad Salisbury. Volgens Londen wijzen alle sporen in de richting van Rusland.

Donderdag veroordeelden ook de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland 'het eerste offensief gebruik van een zenuwgif in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog'. De verantwoordelijkheid van Rusland is volgens hen 'de enige plausibele verklaring'.

Moskou ontkent de beschuldigingen en noemt de Britse sancties totaal onaanvaardbaar en kondigde al vergeldingsmaatregelen aan.

In een mededeling veroordeelt premier Michel de aanval met klem. 'Dit is niet alleen een moordaanslag, maar een serieuze aanval op de veiligheid van de bevolking. Dit is onaanvaardbaar', klinkt het. Hij bevestigt de Belgische solidariteit met het Verenigd Koninkrijk en roept Rusland op om 'samen te werken om licht te werpen op deze zaak'. Het is van fundamenteel belang dat het verdrag inzake het verbod op chemische wapens en internationale verbintenissen volledig worden gerespecteerd, zegt de premier. Michel roept de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, op om het antwoord van de Europese lidstaten te coördineren. Volgende week donderdag en vrijdag komen de Europese staatshoofden en regeringsleiders bijeen voor een Europese top, waar de zaak geagendeerd zal worden. De Britse premier Theresa May kondigde woensdag al de opschorting van de bilaterale Brits-Russische contacten aan en zei dat 23 Russische diplomaten het VK worden uitgezet.Skripal en zijn dochter Joelia werden op 4 maart bewusteloos en vergiftigd aangetroffen op een bankje in de Zuid-Engelse stad Salisbury. Volgens Londen wijzen alle sporen in de richting van Rusland. Donderdag veroordeelden ook de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland 'het eerste offensief gebruik van een zenuwgif in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog'. De verantwoordelijkheid van Rusland is volgens hen 'de enige plausibele verklaring'.Moskou ontkent de beschuldigingen en noemt de Britse sancties totaal onaanvaardbaar en kondigde al vergeldingsmaatregelen aan.