De raadkamer van de correctionele rechtbank in Brussel heeft beslist dat de Belgische schrijver Pierre Mertens buiten vervolging wordt gesteld voor laster en eerroof jegens Bart De Wever, omdat de feiten verjaard zijn.

Bart De Wever, partijvoorzitter van de N-VA, had een klacht ingediend tegen Mertens voor laster en eerroof, nadat de schrijver hem een negationist genoemd had in twee artikels die verschenen in december 2007 in de Franse krant Le Monde en het tijdschrift Knack.

Deportatie

Mertens hekelde in de twee artikels het feit dat De Wever de excuses die de burgemeester van Antwerpen, Patrick Janssens (sp.a), aan de Joodse gemeenschap aanbood, "gratuit" noemde. Janssens had zich bij de Joodse gemeenschap immers verontschuldigd voor de rol die het Antwerpse stadsbestuur speelde bij de deportatie van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

'Antwerpen heeft geen Joden vervolgd,' zei Bart De Wever. 'Het was zelf slachtoffer van de Duitse bezetter.

In een opiniebijdrage in Le Monde deed Mertens een aanval op "het misselijkmakende en zich radicaliserende Vlaanderen." Zijn aanval was onder meer gericht op de N-VA, "erfgenaam van de collaborerende flaminganten in de tweede wereldoorlog."

Onversneden negationist Mertens noemde Bart De Wever "een onversneden negationist". In Knack (12 december 2007) zei hij hierover: "Ik heb mijn woorden zorgvuldig gekozen. Iemand die de verantwoordelijkheid van het Antwerpse, collaborerende stadsbestuur in de Jodenvervolging meent te moeten onderschatten, begaat een negationistisch misdrijf."

Persmisdrijf

De termijn om over de zaak te beslissen, is gewoon overschreden, aangezien de verjaring bij een persmisdrijf drie maanden bedraagt, zo meende de rechter. Precies omdat het hier volgens het gerecht om een persmisdrijf gaat, vroeg Mertens eerder al om de zaak te behandelen voor een hof van assisen. De raadkamer gaat daar nu niet op in.

Mertens verklaarde, ondanks zijn overwinning op juridisch vlak, gefrustreerd te zijn als burger en als democraat, omdat de zaak niet ten gronde werd gevoerd. De schrijver stelde nog dat het debat niet beëindigd is en dat het op een ander vlak voortgezet zal worden, waarschijnlijk in een geschreven werk dat hij over de zaak voorbereidt. (Belga/EE)

De raadkamer van de correctionele rechtbank in Brussel heeft beslist dat de Belgische schrijver Pierre Mertens buiten vervolging wordt gesteld voor laster en eerroof jegens Bart De Wever, omdat de feiten verjaard zijn. Bart De Wever, partijvoorzitter van de N-VA, had een klacht ingediend tegen Mertens voor laster en eerroof, nadat de schrijver hem een negationist genoemd had in twee artikels die verschenen in december 2007 in de Franse krant Le Monde en het tijdschrift Knack. Deportatie Mertens hekelde in de twee artikels het feit dat De Wever de excuses die de burgemeester van Antwerpen, Patrick Janssens (sp.a), aan de Joodse gemeenschap aanbood, "gratuit" noemde. Janssens had zich bij de Joodse gemeenschap immers verontschuldigd voor de rol die het Antwerpse stadsbestuur speelde bij de deportatie van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. 'Antwerpen heeft geen Joden vervolgd,' zei Bart De Wever. 'Het was zelf slachtoffer van de Duitse bezetter. In een opiniebijdrage in Le Monde deed Mertens een aanval op "het misselijkmakende en zich radicaliserende Vlaanderen." Zijn aanval was onder meer gericht op de N-VA, "erfgenaam van de collaborerende flaminganten in de tweede wereldoorlog." Onversneden negationist Mertens noemde Bart De Wever "een onversneden negationist". In Knack (12 december 2007) zei hij hierover: "Ik heb mijn woorden zorgvuldig gekozen. Iemand die de verantwoordelijkheid van het Antwerpse, collaborerende stadsbestuur in de Jodenvervolging meent te moeten onderschatten, begaat een negationistisch misdrijf." Persmisdrijf De termijn om over de zaak te beslissen, is gewoon overschreden, aangezien de verjaring bij een persmisdrijf drie maanden bedraagt, zo meende de rechter. Precies omdat het hier volgens het gerecht om een persmisdrijf gaat, vroeg Mertens eerder al om de zaak te behandelen voor een hof van assisen. De raadkamer gaat daar nu niet op in. Mertens verklaarde, ondanks zijn overwinning op juridisch vlak, gefrustreerd te zijn als burger en als democraat, omdat de zaak niet ten gronde werd gevoerd. De schrijver stelde nog dat het debat niet beëindigd is en dat het op een ander vlak voortgezet zal worden, waarschijnlijk in een geschreven werk dat hij over de zaak voorbereidt. (Belga/EE)