De Rusthuis-infofoon van de Vlaamse overheid heeft net de cijfers voor 2009 verwerkt, en daaruit blijkt dat het aantal gegronde klachten over rusthuizen weer serieus gestegen is, tot nu 144.

Dat is het hoogste cijfer in vijf jaar, en bijna het dubbele van vorig jaar (81). Daarbij komen er veel meer klachten uit de commerciële dan uit de OCMW-rusthuizen. De meeste klachten gaan over hygiëne en onderhoud; tekort aan personeel; onvoldoende hulp en bijstand; medicatie en facturatie.

Het ACV begint nu met een meldpunt voor uitwassen in de commerciële rusthuizen. 'Wij willen de commercialisering in die sector een halt toeroepen, want het gaat ten koste van de arbeidsvoorwaarden en de zorgkwaliteit', aldus het ACV.

'Het kan niet langer om grof geld te verdienen op de kap van ouderen. Je kunt een handel in senioren niet gewoon zien als een handel in producten. Daarom lanceren wij nu een specifiek meldpunt voor problemen in commerciële rusthuizen. Wij eisen dat de overheid de uitkeringen van winsten aan aandeelhouders in die sector aan banden legt en voor een grotere transparantie zorgt.'

Op slechts enkele jaren tijd is een flink deel van de sector in handen gekomen van commerciële, buitenlandse of beursgenoteerde groepen en makelaars.

Rusthuizen worden, met bewoners en personeel, gekocht en doorverkocht alsof het snackbars of frietkramen zijn. De grote uitbaters verkopen hun gebouwen aan vastgoedgiganten zoals Cofinnimo en Aedifica, om ze dan terug in erfpacht te nemen of te huren. De winsten op deze groeimarkt liggen hoger dan op de kantoren, die sinds de financiële crisis in de problemen zitten. Maar er komen veel klachten binnen bij de vakbond over besparingen op het personeel en het comfort.

In Vlaanderen is nu 17 procent van de rusthuizen in commerciële handen, in Wallonië 50 procent en in Brussel 73 procent. Marktleider is de groep Armonea met 4800 bejaarden in 50 rustoorden. Tweede grootste speler is de Senior Living Group met nu 3700 residenten in 27 rusthuizen. De top-drie wordt vervolledigd door Senior Assist met 2800 bewoners in 34 rustoorden.

Chris De Stoop

De Rusthuis-infofoon van de Vlaamse overheid heeft net de cijfers voor 2009 verwerkt, en daaruit blijkt dat het aantal gegronde klachten over rusthuizen weer serieus gestegen is, tot nu 144. Dat is het hoogste cijfer in vijf jaar, en bijna het dubbele van vorig jaar (81). Daarbij komen er veel meer klachten uit de commerciële dan uit de OCMW-rusthuizen. De meeste klachten gaan over hygiëne en onderhoud; tekort aan personeel; onvoldoende hulp en bijstand; medicatie en facturatie. Het ACV begint nu met een meldpunt voor uitwassen in de commerciële rusthuizen. 'Wij willen de commercialisering in die sector een halt toeroepen, want het gaat ten koste van de arbeidsvoorwaarden en de zorgkwaliteit', aldus het ACV. 'Het kan niet langer om grof geld te verdienen op de kap van ouderen. Je kunt een handel in senioren niet gewoon zien als een handel in producten. Daarom lanceren wij nu een specifiek meldpunt voor problemen in commerciële rusthuizen. Wij eisen dat de overheid de uitkeringen van winsten aan aandeelhouders in die sector aan banden legt en voor een grotere transparantie zorgt.' Op slechts enkele jaren tijd is een flink deel van de sector in handen gekomen van commerciële, buitenlandse of beursgenoteerde groepen en makelaars. Rusthuizen worden, met bewoners en personeel, gekocht en doorverkocht alsof het snackbars of frietkramen zijn. De grote uitbaters verkopen hun gebouwen aan vastgoedgiganten zoals Cofinnimo en Aedifica, om ze dan terug in erfpacht te nemen of te huren. De winsten op deze groeimarkt liggen hoger dan op de kantoren, die sinds de financiële crisis in de problemen zitten. Maar er komen veel klachten binnen bij de vakbond over besparingen op het personeel en het comfort. In Vlaanderen is nu 17 procent van de rusthuizen in commerciële handen, in Wallonië 50 procent en in Brussel 73 procent. Marktleider is de groep Armonea met 4800 bejaarden in 50 rustoorden. Tweede grootste speler is de Senior Living Group met nu 3700 residenten in 27 rusthuizen. De top-drie wordt vervolledigd door Senior Assist met 2800 bewoners in 34 rustoorden. Chris De Stoop