Tot voor kort bestond er in België geen wetenschappelijk onderzoek naar de rol die sites zoals Facebook spelen bij de radicalisering van jongeren. De universiteiten van Gent en Louvain-La-Neuve ondervroegen op verzoek van de FOD Binnenlandse Zaken en Belspo (federaal wetenschapsbeleid) meer dan 6.000 jongeren tussen 16 en 25 jaar via schriftelijke vragenlijsten en een online enquête. Daarnaast hadden ze ook gesprekken met "geradicaliseerde" en voormalig radicale jongeren over hun internetgebruik en -beleving.

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste jongeren die passief in contact komen met online radicale boodschappen zich niet laten beïnvloeden. Uiteindelijk gaat een beperkte groep (kleiner dan 3 procent) niet enkel in de virtuele wereld maar ook in het echte leven actief op zoek naar radicale contacten.

Maar wie actief op zoek gaat naar radicale contacten via nieuwe sociale media heeft wel een grotere kans om politiek of religieus geïnspireerd geweld te plegen. "Die sites zijn voor bepaalde jongeren een sterke katalysator op het pad naar gewelddadig extremisme", zegt Pauwels. (Belga/TE)

Tot voor kort bestond er in België geen wetenschappelijk onderzoek naar de rol die sites zoals Facebook spelen bij de radicalisering van jongeren. De universiteiten van Gent en Louvain-La-Neuve ondervroegen op verzoek van de FOD Binnenlandse Zaken en Belspo (federaal wetenschapsbeleid) meer dan 6.000 jongeren tussen 16 en 25 jaar via schriftelijke vragenlijsten en een online enquête. Daarnaast hadden ze ook gesprekken met "geradicaliseerde" en voormalig radicale jongeren over hun internetgebruik en -beleving. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste jongeren die passief in contact komen met online radicale boodschappen zich niet laten beïnvloeden. Uiteindelijk gaat een beperkte groep (kleiner dan 3 procent) niet enkel in de virtuele wereld maar ook in het echte leven actief op zoek naar radicale contacten. Maar wie actief op zoek gaat naar radicale contacten via nieuwe sociale media heeft wel een grotere kans om politiek of religieus geïnspireerd geweld te plegen. "Die sites zijn voor bepaalde jongeren een sterke katalysator op het pad naar gewelddadig extremisme", zegt Pauwels. (Belga/TE)