Meerderheidspartijen maken 'doofpot' van Kazachgate, zegt SP.A

28/06/17 om 20:49 - Bijgewerkt om 21:40

'Binnen de meerderheid is er een akkoord om de onderzoekscommissie zo snel mogelijk te begraven,' zegt SP.A-voorzitter John Crombez.

Meerderheidspartijen maken 'doofpot' van Kazachgate, zegt SP.A

Dirk Van der Maelen © Belga

Opschudding in de parlementaire onderzoekscommissie Kazachgate deze namiddag - niet om de onthullingen die er gedaan werden, wel omwille van een discussie over de agenda. Vincent Van Quickenborne (Open Vld) vroeg vanuit de meerderheid een agendawijziging die de commissie zou toelaten in de namiddag het werk verder te zetten, tijdens de plenaire zitting in de Kamer. Commissievoorzitter Dirk Van der Maelen (SP.A) verwees de vraag naar het bureau van de commissie.

Delen

Het doel van de meerderheid is niet om door te gaan tot we de waarheid vinden maar wel om nog voor de zomer die commissie te begraven.

John Crombez

Kort na 14 uur sloot Van der Maelen de vergadering dan ook af om de plenaire zitting bij te wonen. Daar bleef het niet bij, want de vergadering werd meteen heropend door eerste ondervoorzitster Sophie De Wit (N-VA). Tot grote frustratie van Van der Maelen: 'Het kan niet dat Sophie De Wit de vergadering heropende nadat ik ze zoals afgesproken om 14.10 uur had gesloten. Het is de voorzitter die bepaalt wanneer de vergadering van de commissie begint en eindigt,' reageerde hij bij persagentschap Belga.

Van der Maelen beschuldigde de meerderheidspartijen er vervolgens van de werkzaamheden van de commissie overhaast te willen voortzetten. 'De onderzoekscommissie moet de omstandigheden nagaan waarop de afkoopwet op een sneltreinvaart door het parlement geloodst werd. De meerderheid wil dat onderzoek nu op sneltreinvaart voeren. Daar ga ik niet mee akkoord.'

Zijn partijvoorzitter John Crombez trad hem op Twitter bij en sprak openlijk van een 'doofpot'.

'In de lente zag Dirk Van der Maelen dat er te veel werk op de plank lag om voor het zomerreces klaar te zijn met de onderzoekscommissie. Hij heeft toen voorgesteld om twee vergaderingen per week te houden - dat heeft de meerderheid van tafel geveegd. We zien dat de meerderheid nu, telkens weer ,voltallig tegen de oppositie stemt om zo alles in overladen agenda's te proppen en te proberen de werkzaamheden voor het reces te beëindigen,' zegt Crombez.

'Hun doel is niet door te gaan tot we de waarheid vinden -dat is trouwens aan het lukken - maar wel om nog voor de zomer die commissie te begraven. Ze hebben ervoor gezorgd dat in drie dagen tijd tien ministers tijd gehoord moeten worden, waardoor ze niet meer degelijk ondervraagd kunnen worden. Zo'n haast is niet nodig voor een onderzoekscommissie. Er is zelfs geen enkele onderzoekscommissie die nog maar zo kort aan het werk is. De commissie is onder leiding van Dirk Van der Maelen veel te dicht bij de lamp aan het komen, en de meerderheid doet er alles aan om die onderzoekscommissie stil te leggen. Daar is binnen de meerderheid een afspraak over, krijgen wij te horen.'

In de wandelgangen worden bovendien vragen gesteld bij het optreden van Vincent Van Quickenborne, die minister van Economie was toen de afkoopwet tot stand kwam. Dat hij nu voor de meerderheid de kar zou trekken om de werkzaamheden van de commissie snel te beëindigen, doet bij sommige oppositieleden de wenkbrauwen fronsen.

Vincent Van Peteghem, die samen met Sonja Becq in de commissie zetelt namens CD&V, kaatste op Twitter de bal meteen terug en noemde de beschuldigingen populistisch. Hij nam Van der Maelen op de korrel omdat die op een belangrijk moment de vergadering verliet. 'Wie speelt hier dan spelletjes.' Open Vld-Kamerlid Egbert Lachaert beschuldigde de socialisten eveneens van 'politieke spelletjes'.

Onze partners