De UA besloot voor de verkiezingen een panelonderzoek op te zetten. Een groep van respondenten wordt drie keer ondervraagd: voor, tijdens en na de stembusgang.

De opvallendste vaststelling in de eerste ronde is dat 57 procent van de Antwerpenaren zowel lokale als nationale motieven laat meespelen bij zijn keuze voor een bepaalde partij. Volgens de Universiteit kan dat worden verklaard doordat nationale kopstukken zich in België, meer dan in de buurlanden, ook als lokale boegbeelden profileren.

De kiezers van Open VLD en het Vlaams Belang laten de nationale motieven het zwaarst doorwegen. Zij die voor de Stadslijst (SP.A en CD&V) gaan stemmen, zijn het meest lokaal geïnspireerd. De kiezers van N-VA, Groen en PVDA+ zitten daar tussenin.

Geschiktheid

De onderzoekers kwamen ook tot merkwaardige vaststellingen wanneer ze de Antwerpenaren vroegen naar de geschiktheid van bepaalde politici om de stad te besturen. Zo kan Bart De Wever op ruime appreciatie rekenen bij de kiezers van Vlaams Belang en scoort Annemie Turtelboom opmerkelijk laag bij de eigen aanhang. Patrick Janssens kan naast de goedkeuring van zijn eigen kiezers ook op die van de Groen-stemmers rekenen.

De gemiddelde Antwerpenaar lijkt tenslotte niet echt tevreden met de manier waarop de stad wordt bestuurd. Op een tevredenheidsschaal van nul tot tien was de gemiddelde score nauwelijks 4,8. (Belga/INM)

De UA besloot voor de verkiezingen een panelonderzoek op te zetten. Een groep van respondenten wordt drie keer ondervraagd: voor, tijdens en na de stembusgang. De opvallendste vaststelling in de eerste ronde is dat 57 procent van de Antwerpenaren zowel lokale als nationale motieven laat meespelen bij zijn keuze voor een bepaalde partij. Volgens de Universiteit kan dat worden verklaard doordat nationale kopstukken zich in België, meer dan in de buurlanden, ook als lokale boegbeelden profileren. De kiezers van Open VLD en het Vlaams Belang laten de nationale motieven het zwaarst doorwegen. Zij die voor de Stadslijst (SP.A en CD&V) gaan stemmen, zijn het meest lokaal geïnspireerd. De kiezers van N-VA, Groen en PVDA+ zitten daar tussenin. Geschiktheid De onderzoekers kwamen ook tot merkwaardige vaststellingen wanneer ze de Antwerpenaren vroegen naar de geschiktheid van bepaalde politici om de stad te besturen. Zo kan Bart De Wever op ruime appreciatie rekenen bij de kiezers van Vlaams Belang en scoort Annemie Turtelboom opmerkelijk laag bij de eigen aanhang. Patrick Janssens kan naast de goedkeuring van zijn eigen kiezers ook op die van de Groen-stemmers rekenen. De gemiddelde Antwerpenaar lijkt tenslotte niet echt tevreden met de manier waarop de stad wordt bestuurd. Op een tevredenheidsschaal van nul tot tien was de gemiddelde score nauwelijks 4,8. (Belga/INM)