'We verwachten geen tienduizenden mensen zoals twee weken geleden in Brussel', zegt activiste Anuna De Wever. 'Dit is een eerste actie op vrijdag. Dit is een start van de mobilisatie. We doen het niet alleen hier (in Gent, red.) maar ook in Bergen, Brussel, Antwerpen en Louvain-La-Neuve.'

De organisatie wil door op verschillende plaatsen actie te voeren, de drempel laag houden.

Druk zetten

Toch leeft het onderwerp nog steeds, zeker bij jongeren. 'Door corona hadden we een groot probleem omdat we niet konden mobiliseren', zegt De Wever. 'Maar we moeten blijven op straat komen want we gaan onze doelstellingen niet halen.'

De oproep om vrijdag te betogen komt van een reeks organisaties, maar vooral Youth for Climate trekt de acties. Ook ouderen en sympathisanten sluiten zich aan bij de mars, die rond 12.45 uur vertrekt en enkele honderden deelnemers kon trekken.

'De hoofdbetoging is in Gent, omdat we weten dat hier veel progressieve jongeren op straat willen komen', klinkt het bij de organisatoren.

Spijbelen

Dat de klimaatbetoging jongeren van school houdt, is 'een detail' en de kritiek van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) maakt geen indruk op de actievoerders.

'Wij spijbelen niet. Wij staken. We gaan ons hier niet gewoon op de grond zetten maar hebben een heel duidelijke boodschap', zegt De Wever. 'We zouden het beter over het klimaat hebben en niet over dat wij hier komen spijbelen, want dat is niet het geval.'

Optocht

In Gent start de optocht aan de Poeljemarkt en trekken de jongeren naar de Vlasmarkt via de Keizer Karellaan over Het Zuid. Via de Sint-Pietersnieuwstraat wandelen de protesterende jongeren dan naar het Sint-Pietersplein, waar de actie eindigt.

Het Klimaatalarm van Knack - lees ook:

'We verwachten geen tienduizenden mensen zoals twee weken geleden in Brussel', zegt activiste Anuna De Wever. 'Dit is een eerste actie op vrijdag. Dit is een start van de mobilisatie. We doen het niet alleen hier (in Gent, red.) maar ook in Bergen, Brussel, Antwerpen en Louvain-La-Neuve.'De organisatie wil door op verschillende plaatsen actie te voeren, de drempel laag houden. Toch leeft het onderwerp nog steeds, zeker bij jongeren. 'Door corona hadden we een groot probleem omdat we niet konden mobiliseren', zegt De Wever. 'Maar we moeten blijven op straat komen want we gaan onze doelstellingen niet halen.'De oproep om vrijdag te betogen komt van een reeks organisaties, maar vooral Youth for Climate trekt de acties. Ook ouderen en sympathisanten sluiten zich aan bij de mars, die rond 12.45 uur vertrekt en enkele honderden deelnemers kon trekken. 'De hoofdbetoging is in Gent, omdat we weten dat hier veel progressieve jongeren op straat willen komen', klinkt het bij de organisatoren. Dat de klimaatbetoging jongeren van school houdt, is 'een detail' en de kritiek van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) maakt geen indruk op de actievoerders. 'Wij spijbelen niet. Wij staken. We gaan ons hier niet gewoon op de grond zetten maar hebben een heel duidelijke boodschap', zegt De Wever. 'We zouden het beter over het klimaat hebben en niet over dat wij hier komen spijbelen, want dat is niet het geval.'In Gent start de optocht aan de Poeljemarkt en trekken de jongeren naar de Vlasmarkt via de Keizer Karellaan over Het Zuid. Via de Sint-Pietersnieuwstraat wandelen de protesterende jongeren dan naar het Sint-Pietersplein, waar de actie eindigt.