Meer dan 10.000 ‘bosbrossers’ in Leuven: ‘We zullen blijven vechten tot we gehoord worden’

'Bosbrossers' in Leuven op 7 februari 2019 © AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Het is donderdag, en dus wordt er opnieuw gespijbeld voor het klimaat. Waar de voorbije weken Brussel centraal stond in de betogingen, ligt het zwaartepunt ditmaal in Leuven. ‘Onze boodschap is bij sommige politici nog steeds niet aangekomen’, zei Anuna De Wever.

‘Onze boodschap is bij sommige politici nog steeds niet aangekomen’, heeft Anuna De Wever donderdag gezegd tijdens haar toespraak op het Leuvense Ladeuzeplein. ‘We zullen echter blijven vechten tot we gehoord worden’.

De wekelijkse spijbelactie werd donderdag voor het eerst in Leuven georganiseerd. De organisatie was in handen van KliMaLeuven, een groep van 12 scholieren uit drie Leuvense secundaire scholen. Marc Vranckx, woordvoerder van de Leuvense politie, raamt de opkomst op ‘vlot over de 10.000’.

‘We verdienen een groene planeet, een veilige toekomst en politici die verantwoordelijkheid nemen om maatregelen te nemen die de klimaatopwarming tegengaan en zullen daarvoor als één generatie blijven vechten’, aldus De Wever. Zij werd bijgetreden door Kyra Gantois, samen met De Wever een van de gezichten van de betogingen. ‘We staan hier niet om één dag school te missen, maar vanwege de politieke spelletjes die een invloed hebben op onze toekomst’, aldus Gantois.

Anuna De Wever vond het ontslag van Joke Schauvliege als minister trouwens niet nodig. Dat zei ze voor de start van de klimaatbetoging in Leuven. ‘Het was niet leuk om haar zo verdrietig te zien. Ik hoop dat het debat nu weer over het beleid kan gaan.’

Burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A) zei in zijn toespraak dat hiermee tde grootste betoging ooit door Leuven trekt.’

Ook buiten Leuven…

Ook in Brussel waren er weer optochten. Daar trok men net als de voorbije vier edities van het Noord- naar het Zuidstation.

De afgelopen vier edities van Spijbelen voor het Klimaat vonden plaats in Brussel, maar zoals eerder aangekondigd wil Youth for Climate haar acties verspreiden over de verschillende Belgische steden. Donderdag is het daarom de beurt aan Leuven.

Op donderdag 14 februari worden de klimaatjongeren wel opnieuw massaal in Brussel verwacht, want de studenten uit de hogescholen en universiteiten willen dan samen met de scholieren luid hun stem laten horen voor een beter klimaat.

In Antwerpen zijn donderdagochtend voor de vierde week op rij enkele honderden jongeren op straat gekomen voor een spijbelactie voor het klimaat. De politie schatte het aantal betogers op 600, een evenaring van het hoogste aantal tot nu toe.

In enkele Waalse steden zijn donderdag ook jongeren op straat gekomen om actie te voeren voor het klimaat. In Herve ging het om zowat 500 jongeren, in Luik zowat 250 en in Bergen verschillende tientallen.

… En in Nederland

Op het Malieveld in het Nederlandse Den Haag zijn veel meer scholieren bijeengekomen voor het klimaatprotest dan verwacht. Niettemin is alles rustig verlopen.

Er werd rekening gehouden met ongeveer 4.000 jongeren, maar volgens de politie waren er meer dan 10.000 jongeren. De organisatie heeft het over 15.000 demonstranten.

Premier Mark Rutte noemde het ‘een belangrijk signaal dat jonge mensen zo betrokken zijn’.

Nederlandse wetenschappers scharen zich achter klimaatspijbelaars

In een open brief in de Nederlandse krant Trouw hebben 350 Nederlandse wetenschappers hun steun betuigd aan de klimaatspijbelaars. In steeds meer landen gaan jongeren onder schooltijd de straat op om ambitieuzere klimaatmaatregelen af te dwingen. Donderdagochtend worden ook enkele duizenden jongeren verwacht in Den Haag.

‘Nederland voldoet niet aan de zelf opgestelde klimaatdoelen’, schrijven de wetenschappers. Ze noemen het Klimaatakkoord ‘niet afdoende en te vrijblijvend’. ‘Op basis van de feiten die de klimaatwetenschap verschaft, hebben de actievoerders groot gelijk. Daarom steunen wij als wetenschappers deze actie’, klinkt het in de brief. ‘Het is inderdaad nu hoog tijd voor ingrijpende maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen snel en drastisch te reduceren, en zo de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder de 2 graden Celsius en bij voorkeur tot 1,5 graden Celsius.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content