1.291 ouders hebben hun kind dit jaar niet kunnen inschrijven in het Nederlandstalige onderwijs. Hoeveel kinderen uiteindelijk in het Franstalige onderwijs terecht kwamen is niet duidelijk, maar enkele honderden kinderen, voornamelijk in het kleuteronderwijs, moeten noodgedwongen thuisblijven. Dat meldde het Lokaal Overlegplatform (LOP) van het Brusselse basisonderwijs op maandag.

'Geen sancties, maar oplossing'

Na de aanmeldingen in januari kregen 2.852 ouders te horen dat ze in geen enkele van de door hun gekozen scholen in het Nederlandstalige onderwijs terecht konden. "We weten dat heel wat kinderen, door verschuivingen en leerlingen die niet komen opdagen, bij de start van het schooljaar uiteindelijk nog een plaats vonden", zegt Walentina Cools, voorzitter van het LOP Brussel Basisonderwijs. Het LOP ging nu na of deze kinderen toch ingeschreven raakten.

Hieruit bleek dat 1.291 van de 2.852 leerlingen niet ingeschreven zijn in een Nederlandstalige school in Brussel of in Vlaanderen. Voor de kinderen in het basisonderwijs geldt leerplicht. "Het is de eerste keer dat we dit meemaken", klinkt het bij het kabinet van Guy Vanhengel, voorzitter van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) bevoegd voor onderwijs. "Maar sancties zullen er zeker niet komen. Integendeel: hulp om een oplossing te vinden wel."

Stijging van 3 procent

Vorige week maakte minister Vanhengel nog bekend dat er 42.129 kinderen waren ingeschreven op een Nederlandstalige school in het Brussels gewest. Het nieuwe aantal betekende een recordstijging van 1.228 leerlingen, of drie procent, ten opzichte van de septembertelling in 2013. Maar daarmee is het capaciteitsprobleem dus niet opgelost. In de komende vijf jaar wil Vanhengel investeren in nog eens 3.000 bijkomende plaatsen in het basisonderwijs. (Belga/WB)

1.291 ouders hebben hun kind dit jaar niet kunnen inschrijven in het Nederlandstalige onderwijs. Hoeveel kinderen uiteindelijk in het Franstalige onderwijs terecht kwamen is niet duidelijk, maar enkele honderden kinderen, voornamelijk in het kleuteronderwijs, moeten noodgedwongen thuisblijven. Dat meldde het Lokaal Overlegplatform (LOP) van het Brusselse basisonderwijs op maandag.Na de aanmeldingen in januari kregen 2.852 ouders te horen dat ze in geen enkele van de door hun gekozen scholen in het Nederlandstalige onderwijs terecht konden. "We weten dat heel wat kinderen, door verschuivingen en leerlingen die niet komen opdagen, bij de start van het schooljaar uiteindelijk nog een plaats vonden", zegt Walentina Cools, voorzitter van het LOP Brussel Basisonderwijs. Het LOP ging nu na of deze kinderen toch ingeschreven raakten. Hieruit bleek dat 1.291 van de 2.852 leerlingen niet ingeschreven zijn in een Nederlandstalige school in Brussel of in Vlaanderen. Voor de kinderen in het basisonderwijs geldt leerplicht. "Het is de eerste keer dat we dit meemaken", klinkt het bij het kabinet van Guy Vanhengel, voorzitter van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) bevoegd voor onderwijs. "Maar sancties zullen er zeker niet komen. Integendeel: hulp om een oplossing te vinden wel." Vorige week maakte minister Vanhengel nog bekend dat er 42.129 kinderen waren ingeschreven op een Nederlandstalige school in het Brussels gewest. Het nieuwe aantal betekende een recordstijging van 1.228 leerlingen, of drie procent, ten opzichte van de septembertelling in 2013. Maar daarmee is het capaciteitsprobleem dus niet opgelost. In de komende vijf jaar wil Vanhengel investeren in nog eens 3.000 bijkomende plaatsen in het basisonderwijs. (Belga/WB)